Crveno jezero je nastalo urušavanjem svoda iznad jame. Postoji legenda o Gavanovim dvorima prema kojoj su u davnoj prošlosti iznad jezera postojali dvori koji su propali u zemlju te je na tom mjestu nastalo jezero. Ime je dobilo po crvenim stijenama na rubu jezera.

Dana 28. rujna 2013. napravljena su mjerenja podmornicom u kojima je utvrđena dubina od 255 metara. Napravljena su snimanja podmornicom, pri čemu je presjek rađen svakih 10 metara i tako ucrtana dubina. Snimanja će omogućiti izradu kompletne 3D represije ove jame.

Francuski speleoronilac Frederic Swierczynski 6. svibnja 2017. je zaronio u Crveno jezero i postao prvi čovjek u povijesti koji je kročio na dno. Zaron je trajao četiri sata.

Kažu da se u Crveno jezero ne može ubaciti kamen, stariji stanovnici to pripisuju legendi o Gavanu a znanstvenici činjenici da je strujanje iznad jezera tako jako da se kamen poput magneta vraća među stijene.

U svakom slučaju ako ikada budete prolazili onuda stanite i probajte ubaciti kamen u Crveno jezero, kažu da će osobu koja uspije ubaciti kamen pratiti vječna sreća, tko zna možda baš vi budete ta osoba.
crveno jezeroFoto: Tieum512

Interaktivna karta:

 

Facebook komentari

komentara