Jeste li se ikada zapitali gdje je Vela Draga? Jeste li se ikada zapitali što se nalazi ispod samog ulaza u tunel s istarske strane kada prolazite kroz Učku? Vela Draga ili Vranjska Draga, svejedno. Da li ste se ikada osvrnuli preko ramena, zaustavili, zavirili i razgledali ovaj jedinstveni krški fenomen? Parking se nalazi ispod samog ulaza u tunel, u podnožju stare ceste koja se uspinje preko Učke. Ne možete promašiti!

Sa uređenog parkirališta vodi markirana staza do svega šestotinjak metara udaljenog vidikovca, odakle možete razgledati ovu egzotičnu dragu sa okomitim kamenim tornjevima i nema nikakve isprike ukoliko to još uvijek niste učinili. Za dvadesetak minuta lagane šetnje stići ćete do uređenog odmorišta i vidikovca s kojeg se otvara fascinantan pogled. Zahvaljujući djelatnicima Parka prirode Učka staza je uređena klupama i informativno-edukacijskim panoima. Vela draga je lako dostupna svakom  prolazniku kojega put ovuda nanese. Ova kratka i ugodna šetnja do vidikovca ne zahtjeva nikakvu tjelesnu kondiciju.

Ukoliko ste znatiželjni i spretni, a imate malo više slobodnog vremena na raspolaganju i prikladnu obuću na nogama, možete se kružnom markiranom stazom spustiti u Velu dragu i neposredno doživjeti ovu ljepotu prirode, okomitih stijena i tornjeva.

Najvitkiji toranj u dragi dobio je ime po slavnom talijanskom alpinisti Emiliju Comicciju, koji ga je ispenjao tridesetih godina prošlog stoljeća. Od tada pa do današnjih dana ovo je omiljeno i popularno odredište  sportskih penjača i alpinista.

Na vapnenačkim stijenama uređeno je preko 60 penjačkih smjerova pa stoga ne čudi da je ovo jedno od najljepših i najposjećenijih penjališta u Hrvatskoj. Vela draga je od starina poznata i kao Vranjska Draga po obližnjem naselju Vranja. U podnožju Vele Drage nalazi se željeznička pruga sa dva obostrano položena tunela.

Ukoliko ste avanturistički raspoloženi, možete cijeli dan tumarati i istraživati ovo impresivno područje.  Doživljaj je uvijek neponovljiv, u razigranoj igri svijetla i sjene, paletom boja i mirisima vegetacije koji se uvijek ritmički izmjenjuju kroz godišnja doba i dodatno oplemenjuje krajolik. Samo bjelina vapnenačkih  stijena i tornjeva neumoljiva je konstanta koja tiho prkosi vremenu.

Skriveno od pogleda, zaklonjeno vegetacijom, ovo mjesto jedinstvene ljepote kada jednom otkrijete, uvijek mu se rado vraćate. Stoga nimalo ne čudi da Vela Draga ima status zaštićenog geomorfološkog spomenika prirode od 1998.godine.

Facebook komentari

komentara