Kaštel starog Kožljaka dobro je skriven i nije ga baš jednostavno pronaći.

Na zapadnim padinama južne Učke još uvijek čvrsto stoje zidine Starog Kožljaka. Kaštel je smješten praktički u strmoj litici na 184 metara nadmorske visine. Do njega ćete najlakše doći napustivši lokalnu cestu Šušnjevica-Vozilići u smjeru zaseoka Zagrad, smještenog iznad pruge Lupoglav-Štalije. Iznad pruge prvo ćete naići na maleno groblje sa crkvicom sv Križa. Slijedi par minuta strmog uspona asfaltiranom uskom ulicom i već ste u Zagradu.

ulaz u kaštel stari kožljak

Pogled na stijene Južne Učke je fantastičan. Širokim kolnim putem stići ćete za desetak minuta do kamenih stepenica koje vas vode u Stari Kožljak. Staza je označena planinarskim markacijama koje vode na vrhove Učke preko sedla Prodol.

Prvi put sam čula za Stari Kožljak čitajući putopisno povijesni roman Vladimira Nazora „Krvavi dani“. Ovaj atraktivan lokalitet u živoj stijeni i bujnoj vegetaciji stoji kao nijemi svjedok burne povijesti. Kožljak je imao neobične vladare, među kojima sam zapamtila zloglasnog i okrutnog grofa Nikolicha. Njega su navodno pobunjeni podanici u 16. stoljeću ubili, nakon što im je dozlogrdila njegova teroristička vladavina. Kasniji posjednik Starog Kožljaka bio je Franjo Barbo, koji je posjedovao najveću biblioteku protestantskih knjiga u doba inkvizicije.

kamene stepenice

Unutar ovog Kaštela, uz ostatke stambenih i gospodarskih zgrada, nalazi se dražestan mali park sa bunarom, a na platou iznad njega se smjestila crkvica posvećena Svetom Hadrijanu. Crkva je zaključana, ali bez krova. U živoj stijeni uklesane su kamene stepenice. Kada se popnete njima otvara vam se predivan pogled na prostrano Čepičko polje.

Facebook komentari

komentara