Kada ne bi znali da je jezero Butoniga umjetno jezero, mogli bi pomisliti kako se  je priroda poigrala i smjestila ga na ovu lokaciju puno prije nego je čovjek ovuda hodio. Jezero Butoniga najveće je umjetno  jezero u Istri. Ovo akumulacijsko jezero nastalo je potapanjem doline lijevog pritoka rijeke Mirne, gdje se sastaju njeni bujični pritoci Butoniga, Dragućki i Račički potok.  

Jezero Butoniga

Jezero je nastalo 1988. godine, a od toga doba nestale su poplave koje bi gotovo svake godine u dolini Mirne preplavile Motovunske šume i poljoprivredna zemljišta. Jezero Butoniga namjenjeno je prvobitno za vodoopskrbu, pa u njemu nije dozvoljeno kupanje i ribolov. U jezeru ima šarana, klena i pastrve. 

Jezero Butoniga

Brana jezera duga je 500 metara, a prag preljeva nalazi se na 41 metara nadmorske visine. Prilaz jezeru je osiguran zaštitnom žičanom ogradom, te su nenajavljeni pristupi jezeru zabranjeni. 

Jezero Butoniga

Jezero Butoniga nalazi se u samom srcu Istre, među blagim brežuljcima nedaleko Pazina. Voda iz Butonige distribuira se na područje Pazina, Poreča i Rovinja.

Jezero Butoniga

 

Facebook komentari

komentara