Algarve je najjužnija pokrajina Portugala, a južna obala Algarvea jedna je od najljepiših i najpopularnijih turističkih odredišta Europe. Najveći i glavni grad pokrajine je Faro. Tijekom ljetne sezone broj stanovnika se utrostručava, zahvaljujući godišnjem priljevu oko 7 milijuna stranih posjetitelja. Uključujući domaće turiste, Algarve svake godine posjećuje oko 10 milijuna turista.

Špilja Benagil jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija na južnoj obali Algarve. Sama špilja smještena je izravno na istoimenoj plaži “Praia de Benagil” između gradova Albufeira i Portimao.

S obale je nezamislivo da se usred neprobojne litice Algarve skriva ova zadivljujuća špilja. Tek kad promatrate obalni krajolik s mora možete je zapaziti. Iz unutrašnjosti špilje možete se diviti stoljetnim stijenama u njihovom najneobičnijem i najljepšem obliku. Tijekom gotovo cijelog dana sunčeve zrake prodiru kroz veliki otvor u svodu i obasjavaju kamene formacije zlatnim sjajem.

Najlakši pristup špilji je plivanje od plaže Praia de Benagil oko 100 metara uz obalu i zatim penjanje na jedan od pješčanih ulaza u špilju. Ako želite posjetiti špilju, a da se ne smočite, možete unajmiti kajak. Ukoliko se popnete do vrha špilje biti ćete nagrađeni spektakularnim pogledom na cijelu obalu Algarve. Osim toga, odatle možete promatrati odozdo unutrašnjost špilje.

Špilja Benagil dostupna je u svako godišnje doba, ali olujno more otežava posjetiteljima bezbrižan prolaz kroz vodu. Ukoliko želite izbjeći kišu i grmljavinske oluje planirajte putovanje između svibnja i rujna.

Algarve ima najviše sunčanih dana u cijeloj Europi. Ljeta su vruća i suha. Zimi temperatura rijetko padne ispod 10 Celzijevih stupnjeva. Čak i siječanj nudi sunčane dane oko 20 stupnjeva. Noćne temperature su ugodne. Snažne ljetne vrućine obično traju samo nekoliko dana kada umjesto hladnih vjetrova s Atlantika, takozvani Levante puše iz Afrike. Posljednjih desetljeća raste rizik od požara.

Interaktivna karta:

Facebook komentari

komentara