Ovo nije najnovija vijest, stara je već dvije godine ali vjerojatno još mnoštvo vas nije pročitalo informaciju o tome kako kameleoni mijenjaju boju, znači misterij koji kameleonu pomaže u stapanju s okolinom je izašao na vidjelo.

Tajna uspješne kamuflaže koja je ovom reptilu omogućila preživljavanje kroz milijune godina je u potkožnom sloju koji inteligentno manipulira s infracrvenim sunčevim zrakama, odnosno može se kazati da taj “pametni” sloj stanica ispod kože zna čitati boju okoliša oko sebe i to zahvaljujući infracrvenim sunčevim zrakama koje mu prenose tu poruku, a kameleon opet koristi infracrvene sunčeve zrake kako bi boju svog tijela prilagodio okolišu na principu reflektiranja svjetlosti.

Postoje i neki drugi pripadnici životinjskog svijeta koji imaju mogućnost promijene boje tijela, npr. lignje, hobotnice i sipe koje mijenjaju boju tijela na način akumuliranja i raspršivanja pigmentacije unutar stanica kože, kameleoni to ipak čine na puno sofisticiraniji i učinkovitiji način.

Irodofirne stanice koje se nalaze u potkožnom sloju kože kameleona sadrže nano kristale različitih veličina i oblika te organizacijskih struktura, kameleonu uz pomoć sunčevih infracrvenih zraka pomažu promijeniti strukturu ovisno o tome kakav je okoliš, naravno da i razne životne situacije jedinke kameleona utječu na promjenu boje tijela, tako da kameleon ponekada to čini nagonski, a ponekada svjesno radi na promijeni strukture boje tijela.

Kada se kameleon nalazi u opuštenom stanju, odnosno kada nema potrebe za kamuflažom, na njegovoj koži se najviše primjećuje plavkasta nijansa, a pošto kameleonova koža sadrži značajan udio žutog pigmenta, miješanjem te dvije boje kameleon uspješno stvara zelenu boju koja je ključna u njegovom preživljavanju, kao osnovna boja staništa u kojemu obitava.

kameleonFoto: Ales

Kada je kameleon uzbuđen, aktivira crveni pigment koji mu u očima neprijatelja, odnosno npr. suparničkom mužjaku daje na znanje da je spreman braniti svoj teritorij ili ženku, činjenica je da cijela ta kamuflažna evolucijska igra kod kameleona ovisi o intenzitetu dnevne svjetlosti, odnosno jačini sunčevih infracrvenih zraka, što je svjetlost jača, to je i prilagodba okolišu ili situaciji bolja, dakle noću promijene boje kože kod kameleona nema, ali to je ionako dio dana kada kameleoni nisu aktivni.

Dakle, igra sa sunčevom svjetlošću i kameleonovim iridifornim stanicama koje sadrže nano kristale čine ga “nevidljivim” skoro pa svakom predatoru u prirodi, definitivno čudo prirode koja je od ovog reptila učinila legendu kamuflaže.

Činjenica je kako samo odrasli mužjaci imaju ovako jaku mogućnost prilagodbe u prirodi, ženke i mladi mužjaci imaju značajno manji broj iridofornih stanica, te su njihove kamuflažne mogućnosti puno manje, ali ipak dovoljne za uspješnu prilagodbu okolišu.

Sada kada znate kako kameleoni mijenjaju boju preporučamo da svi budete cool poput kameleona u suradnji s prirodom…

Izdvojena fotografija: Yathin S Krishnappa

Facebook komentari

komentara