Home Odredišta Kapadokijski stošci

Kapadokijski stošci

1.076 -
Kapadokija

Kapadokijski stošci i piramide uzdižu se dolinom u čarobnoj paleti boja od blijedoplave i svijetlosive, nijansama crvene do ružičaste, obogaćena krem tonovima. Bajkovitom krajoliku pridonose ploče i kugle od tamnih stijena koje mjestimično ukrašavaju vrhove stožaca i dimnjaka pa se čini kao da su pojedine kamene skulpture šeretski nakrivile svoje teške šešire.

Kapadokija, turski Kapadokya iz latinskog naziva Cappadocia se u punom svijetlu razotkrila stanovnicima zapadnog dijela planete tek u 20. stoljeću. Danas je taj dio Turske poznat putnicima cijeloga svijeta kao mjesto spektakularnog krajobraza zapanjujuće ljepote. Na perzijskom jeziku Kapadokija znači Zemlja dobrih konja.

Kapadokija
Kapadokijski stošci u procesu nastajanja

 

Oblikovanjem Kapadokijskih stožaca i piramida priroda se poigrala sa svom kreativnošću koju može zamisliti jedino izuzetno bujna mašta. Na visokom platou dominira planina ugaslog vulkana Erciyes Daği (3916 m) čiji je vulkanski pepeo u prošlosti prekrivao Kapadokiju.  Pepeo se ohladio i stvrdnuo, pa su nastali debeli slojevi bijelih stijena.

Mekoća tih stijena može se oblikovati nožem, pa su snijeg, kiša i vjetar oblikovali stožasta brda, stijene i dimnjake. Taj proces još uvijek traje i na nekim dijelovima je stvaranje i oblikovanje stožaca vidljivo ljudskom oku. Vulkan već dugo vremena miruje, ali uzmimo u obzir da bi se mogao ponovno aktivirati.

Kapadokija

Ljudi su vrlo davno otkrili svojstva kapadokijskih stijena, pa su nastanili ovo mjesto dubeći u stijenama svoje nastambe. Prvobitna podzemna skloništa razvila su se u golema naselja. Tako su nastali neobični gradovi sa spiljskim stanovima unutar ovih neobičnih stožaca. Stožasta brda i litice obiluju vratima i prozorima koje razotkrivaju čitave labirinte između ovih neobičnih ljudskih nastambi. Zahvaljujući ljudskoj dosjetljivosti razvili su se složeni stambeni kompleksi  unutar ovih stožastih brda. Najpoznatiji podzemni gradovi na svijetu su Derinkuyu,  Kaymakli i Tatlarin.

Procjenjuje se da je samo u gradu Derinkuyu ( prijevod: Duboki bunar) živjelo 20 000 ljudi, a njihove nastambe su se razvile na nevjerojatnih 20 razina. Ventilacijski sustav nastamba u ovim stijenama krajnje je savršen i funkcionalan.

Kapadokija

Danas Kapadokijska stožasta brda s ovim mističnim nastambama i pregršt crkvenih freski privlače veliki broj posjetitelja iz cijelog svijeta, pa su nježne stijene, osim erozije, izložene odronima i devastaciji. No, dok postojeći oblici nestaju polako se formiraju novi.

Ukoliko malo pažljivije pogledate priložene fotografije uočiti ćete kako iz valovitog mekanog tla izranjaju novi, mladi stošci. Priroda ne miruje ni trenutak.

Kapadokijski let balonom tradicionalna je panoramska vožnja atraktivna tijekom cijele godine i pruža jedinstven doživljaj ovog čudesnog mjesta koje su oblikovali priroda i ljudi.

Fotogalerija prikazuje neobično stambeno naselje koje zaokuplja maštu i znatiželju posjetitelja:

Lokacija Kapadokije:

Facebook komentari

komentara