Prirodni rezervat Val Rosandra nadomak Trsta, (Italija) popularno je odredište za izletnike i ljubitelje prirode. Ovaj živopisni rezervat zaštićeno je područje od 1996. godine kako bi se sačuvala njegova osebujna flora i fauna.  Val Rosandra je u gornjem dijelu iznad vodopada kontinentalnog ugođaja dok u donjem dijelu prevladava mediteranska klima.

Rijeka Glinščica protječe iznad sela Kozina u Sloveniji kroz ovo krško područje da bi se ulila u Trščanski zaljev. Tok Glinščice dug 12 kilometara prvo vijuga kroz bujnu vegetaciju da bi se u 38 metara visokom slapu sunovratio u dolinu između kamenih litica kanjona. 

Bogati arheološki nalazi pronađeni na ovoj lokaciji potvrdili su prisutnost ljudskih naselja još u doba neolitika. Val Rosandra postala je popularno izletište tek početkom 20. stoljeća kada su penjači otkrili pregršt zanimljivih smjerova u njenim stijenama. 

Prirodni rezervat Val Rosandra smješten u pograničnom području Italije i Slovenije, penjačima, izletnicima, planinarima i ljubiteljima prirode danas predstavlja dostupnu atraktivnu oazu za brzi bijeg iz gradske vreve.

Pogledajte našu fotogaleriju i sve će vam biti jasno.

Facebook komentari

komentara