Kaštel Pietrapelosa ili Kosmati Kaštel dojmljivo se smjestio na klisuri u gustoj vegetaciji ponad rijeke Mirne, između Livada i Buzeta. Prvi zapisi o Kaštelu datiraju iz 10.stoljeća, te je bio važan za nadzor riječkog i kopnenog prometa  u Istri još dok su rijeke Mirna i Bračana bile plovne. Naime, u to doba se moglo manjim plovilima stići do samoga Kaštela.

Ova impozantna građevina sastoji se od stambene zgrade, glavne kule poligonalnog oblika i do danas očuvane  kapelice Sv. Marije Magdalene iz 12.stoljeća. Kaštel je okružen pojasom zidina, a zapadna strana, gdje je smješten stambeni dio, podignuta je na oštroj litici. Zidovi i glavna kula sačuvani su do izvorne visine.

Kosmati Kaštel

Kamena ploča s rupom u sredini (latrina- preteča današnjeg zahoda) ostala je sačuvana na zapadnom zidu, iznad same litice. U ono vrijeme latrina je bila simbol zavidne razine komfora i higijene. Kaštel su stalno nastanjivali uglavnom vojnici, a povremeno i plemstvo. Dok su bogatu povijest okajale brojne izdaje u podnožju Kaštela odvijao se težak i mukotrpan život seljaka.

Kaštel

Ukoliko volite pješačiti, možete posjetiti ovo mjesto krenuvši kružnom stazom iz Istarskih toplica, uspevši se na visoravan iznad napuštenih rudnika, pa preko Zrenja nastavite šumskim  putovima koji će vas dovesti do Kosmatog Kaštela.

Vrijedi svakog koraka!

Facebook komentari

komentara