Ballova piramida – najviši kameni toranj na svijetu izranja iz Tihog oceana, istočno od Australije. Udaljena je oko 700 kilometara od Sydneya. Ova usamljena golema hrid 550 metara strši u visinu pa se čini kao da dodiruje nebo. Nimalo čudno što ovdje putnicima zastaje dah.

Ballova piramida je ugasli vulkan, kojemu je samo vrh ostao stršati iznad duboke vode. Ovaj impozantni toranj odolijeva vremenu, vjetrovima i snažnim morskim valovima. Danas je vidljivo tek tri posto njegove prvobitne mase.

Ballova piramida – najviši kameni toranj na svijetu idealan je dom tisućama ptica, pa na nju slijeću plavonoge i obične blune, pomorčići i crvenorepi fetoni, koji ovdje podižu svoju mladunčad. Ispod površine oceana nalazi se mnoštvo šarenih, razigranih riba, a njihova igraonica je zaravan od vulkanske stijene puna kamenih stupova i lukova. 

Gotovo dva stoljeća Ballova piramida je uspiješno odolijevala ljudskim pokušajima pristajanja na njegovu obalu i uspinjanja na njegov impozantni vrh. Zabilježeni su brojni neuspješni pokušaji pristajanja na hrid. Lomljiva stijena, snažne morske struje i vjetrovi, morski psi, ptice i duge stonoge kao da su se zajedničkim snagama urotile da onemoguće pristup ovoj surovoj obali i učine je nedostupnom za ljudsko stopalo.

Činilo se da će Ballova piramida zauvijek ostati neosvojiva, ali Bryden Allen i John Davis 1965.godine uspijevaju sa australskom ekipom ispenjati se na njen vrh. Gotovo da su bili prisiljeni odustati na posljednjih 60 metara jer su komadi stijene stajali vrlo nestabilno, rušeći se u more pri svakom dodiru. Pogled sa vrha Ballove piramide izuzetno je rijetka privilegija izuzev pticama.

Interaktivna karta: 

 

Ballova piramida nalazi se u Guinnessovoj knjizi rekorda i na popisu Svjetske baštine.

Izdvojena fotografija: gripped.com

Facebook komentari

komentara