Kunta Kinte je glavni lik kultnog romana Alexa Haleya Korijeni (Roots). Knjiga Korijeni je rezultat 12-godišnjeg istraživanja prošlosti  te predstavlja bolno svjedočanstvo o okrutnosti bijelog čovjeka i potpuno nehumanoj potlačenosti robova. Autor navodi kako Kunta Kinte nije neki imaginarni lik i kako njegovi rođaci i danas žive u Gambiji, njegovoj domovini. Ubrzo nakon objavljivanja knjiga je prodana u milijunskim nakladama, te uz brojne nagrade prevedena na 37 jezika. Ovo opsežno književno djelo čitatelji su rijetko ispuštali iz ruku od prve do posljednje stranice suosjećajno prateći napeti razvoj situacija u knjizi.

Robovlasništvo je u Sjedinjenim Američkim Državama započelo je 1691.godine, kada su bijelci odlazili u Afriku, kako bi hvatali poput divljači slobodne crne ljude te ih transportirali brodovima kao najobičniju robu, da bi ih zatim prodavali na javnim dražbama čineći od njih robove.

korijeni - rootsKunta Kinte rođen je i odgajan u malenom selu Žufure u Gambiji. Gambija je plodna zemlja na zapadu afričkog kontinenta čija se ekonomija zasniva na ribarstvu, poljoprivredi i turizmu. Kunta Kinte je bio vrlo mlad kada su ga samoprozvani civilizirani bijelci zajedno s brojnim njegovim sunarodnjacima zarobili i brodom odveli u Ameriku. U Americi je ubrzo prodan robovlasniku od kojeg je četiri puta neuspješno bježao. Život slobodnog dječaka pretvorio se u noćnu moru dijeleći sudbinu svih crnih robova koji su dovedeni s afričkog kontinenta. Priča je nevjerojatna iako nas od nje dijeli samo stotinjak godina.

korijeni - rootsMnogi će se sjetiti istoimene serije koja nas je prikovala za male TV ekrane pobuđujući suosjećanje, empatiju i istovremeno stid svim pripadnicima bijele rase s imalo morala. Glumac LeVar Burton proslavio se upravo u ulozi Kunta Kinte, iako ga je naša publika imala prilike gledati i u Zvjezdanim stazama. LeVar Burton, osim glume bavi se režijom i produkcijom.

Sva ekonomija i vlast Sjedinjenih Američkih Država izgrađena je na leđima crnih robova koje danas više nitko gotovo i ne spominje. Rasizam je i danas prisutan, a od neo-robovlasništva kolektivno patimo na puno perfidniji način, pa ga mnogi u današnjem sustavu iskrivljenih vrijednosti, zabavljeni konzumerističkim igrarijama, ne prepoznaju i ne percipiraju kao takvo. Stoga je Kunta Kinte saga o iskonskoj borbi čovjeka za slobodu prepoznatljiva za sva vremena i sva društvena uređenja.

U nastavku možete pogledati isječak iz filma Roots iz 2016 godine.

Fotografije: Youtube

Facebook komentari

komentara