Landmannalaugar je planinsko područje u rezervatu prirode Fjallabak na južnim visoravnima Islanda i graniči s Laugahraun poljima lave koja su se formirala 1477 godine, a poznata su po svojim prirodnim geotermalnim izvorima.

HáaldaFoto planine Háalda: David Karnå

Landmannalaugar nije jedinstveni planinski masiv već ga čini nekoliko planina, a njihova najveća specifičnost su boje koje ih krase, tako da na Landmannalaugaru možete vidjeti planine crvenih, žutih, narančastih, bijelih, plavih, crnih, zelenih te ljubičastih boja, jedinstven prizor koji može stvoriti samo priroda.

Na prvi pogled vam se može učiniti da dolazite u područje koje je pogodila neka apokaliptična pošast, ali kada krenete uvjerit ćete se kako ste došli u područje koje krasi zdrava priroda s jezerima, rijekama, potocima, zelenim poljima prepunih cvijeća i ptičjeg pjeva u proljetnom i ljetnom periodu.

LandmannalaugarFoto Landmannalaugar: Anjali Kiggal

Najviši vrh Landmannalaugar planinskog područja je Barmur sa svojih 900 metara nadmorske visine.
Područje je veoma omiljeno među planinarima, a za planinarske izlete dostupno je samo tijekom ljetnih mjeseci.

LandmannalaugarFotoLandmannalaugar: Anjali Kiggal

Do planinarskog doma se može doći samo s vozilima koja imaju pogon 4×4 ili sa specijaliziranim autobusima koje drže turističke agencije specijalizirane za planinarske izlete, a sam dom odjednom može ugostiti 75 osoba s vrećama za spavanje. Turistička ponuda je prilagođena surovosti ovog kraja, tako da najnužnije namirnice možete kupiti samo od dosjetljivih trgovaca koji robu prevoze s konjima.

Facebook komentari

komentara