Učka ima oblik oštrog hrpta strmih strana koji se od Vojaka i Sivog vrha strmo spušta do sela Mala Učka da bi se zatim prostranom platformom usmjerila prema atraktivnim južnim vrhovima Šikovca i Sisola pa se opet sve strmije spušta prema Plominu da bi naglo uronila u Plominski zaljev.

Ako se uputite od Male Učke (995m) prema vrhovima Brgud (907m) i Kremenjak (827m) uživat ćete u ugodnoj šetnji na širokim leđima Učke s prekrasnim panoramskim vidicima konstantno otvorenim gdjegod se okrenete oko sebe. Iako je Učka bogata vegetacijom šuma i klekovine ovo područje je oblikovala tako da putniku omogući laku orijentaciju i široki obzor. Na proplancima raste obilje ljekovitog bilja i raznolikog cvijeća.

Ovdje obitavaju poludivlji konji i stada ovaca koja se u zimskom periodu spuštaju u dolinu, a s proljećem se vraćaju na Učku i njene pašnjake. Učkarski ovčji sir je nadaleko poznat.

Starohrvatski naziv za Učku je Vučka gora. U pisanom obliku na jednom glagoljskom natpisu nalazi se naziv Vučka gora, što bi značilo “planina vukova”. Ime je i te kako bilo opravdano brojnim vukovima koji su živjeli na Vučkoj gori u ta vremena. Kroz davnu prošlost odazivala se i na ime Olinfos, Caldiera, Monte Maggiore, Mlečani su ju u 18. stoljeću zvali Monte degli Uscocchi.

Kako izgleda šetnja na širokim leđima Učke, možete pogledati u našoj fotogaleriji.

Facebook komentari

komentara