Lopar na otoku Rabu  značajni je krajobraz od 1969. godine površine oko 100 hektara. Ovo mjesto iznimne ljepote poznati je pješčani raj sa mnoštvom romantičnih uvala i lijepim panoramskim vidicima koji se protežu od obližnjih otoka, preko Velebitskog kanala do vrhova Velebita s jedne strane i najvišeg vrha otoka Raba – Kamenjaka. 

Lopar

Lopar je udaljen samo 12 kilometara od grada Raba i okružen je otocima Goli otok, Grgur, Lukovac i Školjić. Lopar ima stogodišnju turističku tradiciju i dobitnik je nagrade Plavo jedro za najbolje malo turističko naselje na Kvarneru. 

Lopar

Otok Rab je od davnina na daleko poznat po svojoj izuzetnoj ljepoti i raznolikosti, a na području Lopara prevladava mediterantska flora, sredozemna makija i garig među mnoštvom pješčenjaka. Ovaj značajni krajobraz odredile su pješčane piramide, fosili i druge geološke i arheološke zanimljivosti.

Loparski pijesak je vrlo specifičan po svojim karakteristikama sa rijetkom vegetacijom obalnog pijeska, umirujućih uvala i uzbudljivih panorama. Izvorište pijeska potiče iz dalekih Alpa nanošen jakim tropskim olujama – tajfunima, a lapor se taložio pod utjecajem plima i oseka, kako u plitkom obalnom moru, tako i na dubokom morskome dnu Velebitskog kanala.

Lopar

Otok Rab ima preko 100 kilometara uređenih pješačkih staza pogodnih za planinarenje, lakše šetnje ili trekinge. Dok pojedine staze vode uz samu obalu, druge će vas odvesti u  unutrašnjost otoka, do bujnih šuma i geoloških zanimljivosti.

Manje je poznato da se otokom protežu Premužićeve staze koje je legendarni Ante Premužić trasirao i izgradio oko 1930. godine, no čim se nađete na njima prepoznati ćete inspiraciju i djelo poznatog majstora.

Lopar

Ovdje se nalazi uređeno područje Geoparka s uređenom pješačkom stazom koja sadrži ukupno 25 geotočaka.  Polazište Premužićevom stazom iz Lopara nalazi se pored autokampa San Marino i uspinje se područjem Geoparka sa otvorenim vidicima prema Velebitskom kanalu. To je lagana panoramska šetnja, ali ako namjeravate krenuti njome u ljetnim mjesecima ponesite sa sobom vodu i zaštitu za glavu od sunca kako biste nesmetano i bez posljedica uživali u predivnim vidicima.

Lopar

Nakon uspona osunčanim dijelom staze šetnju nastavljate kroz šumu gdje ćete naići na skrivenu dolinu Fruga. Dolina Fruga ispunjena je debelim glinastim tlom koje je izloženo jakoj eroziji i stvaranju jaruga, ispod kojih se vidi staro fosilno tlo s tragovima korijenja. Vrlo neobičan doživljaj, kao da ste zalutali u neku daleku i nepoznatu indijansku zemlju.

Lopar

Rab je otok izuzetne raznolikosti, a Lopar je samo jedan mali nezamjenjivi biser koji ovaj otok čini tako jedinstvenim. Stoga, ukoliko vam se pruži prilika svakako posjetite ovo mjesto.

Facebook komentari

komentara