Malajci su miroljubiv narod koji iznad svega cijeni sklad. U malajskoj kulturi niti jedna odrasla osoba ne govori drugoj odrasloj osobi što treba činiti. Svatko tko poznaje njihovu kulturu zna da je to nepristojno, nezrelo i omalovažavajuće. Malajci se uvijek ponašaju vrlo obzirno jedni prema drugima. Nitko ne podiže glas i ne povisuje ton u razgovoru. Odrasli nikada ne naređuju čak ni trogodišnjem djetetu.

Malajci su vrlo obzirni i strpljivi, te imaju izuzetan smisao za praktičnost. Njihov jezik je poetski, bezvremenski i komunikacija se vodi neodređeno aludirajući. Koriste vrlo malo riječi i govore sporo s dugim pauzama koje su ispunjene tišinom. Bijela boja u malajskoj kulturi je boja žalovanja.

Koncentrirani su u sadašnjosti. Njihov osobni identitet vezan je za zajednicu sela, njihov kampong, kako oni nazivaju svoju proširenu obitelj koja nije nužno uvjetovana krvnim srodstvom.

Malajci u Maleziji nisu primitivni i uživaju sve pogodnosti modernog urbanog života, ali njihovoj tradicionalnoj kulturi puno je prirodniji uravnotežen skladan, miran život i boravak u kampongu. Kampong je njihova ruralna zajednica, njihova seoska obitelj. Vrijeme provedeno u kampongu ima sasvim drugačiji ritam, bliskiji njihovom mentalitetu i usklađeniji s njihovom kulturom. Gradska užurbanost, kaos i opća galama potpuno im je strana.

Osim toga, bez obzira na njihov imovinski status, neprimjereno je isticati se i razmetati suvišnom potrošnjom. Nitko među njima ne želi stršati i nadmetati se u zajednici. Nemoguće je razabrati tko je siromašniji, a tko imućniji jer svi žive u identično sličnim uvjetima bez obzira da li se radi o odijevanju ili o nastambama u kojima borave. Sklad zajednice ima puno veći prioritet da bi bilo potrebe za osobnim isticanjem.

Za Malajce bolest je uzrokovana poremećajem unutarnjeg sklada, te ih ona upozorava da nešto nije u redu i da nešto treba promijeniti, bez obzira odnosi li se to uzročno-posljedično na misao, osjećaje ili ponašanja. Oni oduvijek znaju da ih imunitet štiti od raznih bolesti, kao što znaju da je imunitet narušen pod utjecajem vanjskog i unutarnjeg nesklada i stresa. Vjeruju da uspješno iscjeljivanje najvećim dijelom ovisi o oboljeloj osobi.

Zbog toga je cijela njihova kultura bazirana na održavanju ravnoteže, sklada i mira među ljudima u zajednici. Njihova kultura nas uči da ne uznemiravamo ni sebe ni druge, da ne žurimo i ne budemo brzopleti, da nikoga ne izlažemo neugodnim situacijama, da budemo tihi i spori, strpljivi i miroljubivi.

Kada govorimo o tradicionalnoj malajskoj kulturi svjesni smo utjecaja urbanog načina života koji agresivno kontaminira malajski mentalitet. Koliko dugo će malajska kultura odolijevati utjecaju modernog svijeta zapadnih civilizacija, teško je prognozirati. No, usprkos tome, ostaje činjenica da još uvijek puno možemo naučiti od njih kako bi naš svijet učinili ljepšim.

Facebook komentari

komentara