Postoji na svijetu jedan mali otok imenom Tristan da Cunha, s još par manjih otoka oko njega koji su se smjestili između dva ogromna diva nasred južnog Atlanskog oceana, između Južne Amerike i Afrike. Taj otok i nije baš tako mali u odnosu na činjenicu kako je zemljopisno smješten na prostranstvima „divova“.

Tristan da Cunha se nalazi na 37° južne zemljopisne širine i 12° zapadne zemljopisne dužine. Upravno pripada pod Svetu Helenu, koja je zavisni teritorij Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, od koje je udaljen 2000 km prema jugu.

Godine 1961. otok je ostao bez stanovnika , a razlog je bio aktiviranje vulkana, zbog čega se svo stanovništvo preselilo u Veliku Britaniju, nakon prestanka vulkanskih aktivnosti skoro pa cijela populacija se vratila natrag na svoj otok.

Na otoku Tristan da Cunha živi oko 300 stanovnika. Govore engleski jezik, po vjeroispovijesti su anglikanci. Zbog endogamije, braka među rođacima imaju dosta zdravstvenih poteškoća. Skoro svi stanovnici rade za otočku vladu. Uzgajaju krumpir, koji je bitan u prehrani otočana. Svaka tri ili četiri mjeseca dolazi brod s namirnicama i drugim potrepštinama te im na taj način dostavljaju sve što im je potrebno, a da na otoku toga nema.
Edinburgh na sedam moraEdinburgh na sedam mora – glavni grad Tristan da Cunha 

Na otoku nema aerodroma, a nekima će se dopasti činjenica kako nema niti časopisa, a niti televizije.

Na otoku je škola, bolnica, pošta, muzej, kavana, pivnica i bazen. Kad mladi navrše 16 godina, ako žele veoma lako nastavljaju daljnje školovanje u Velikoj Britaniji.

Većina novčanih prihoda je od prodaje poštanskih marki, te ribolova, morske plodove među kojima jastozi zauzimaju prvo mjesto izvoze u Japan te u SAD.

Otok je vrlo teško dostupan, uglavnom je brdovit, a na jedinoj ravnici, na sjeverozapadnoj obali, leži prijestolnica Edinburgh na sedam mora. Najviša gora, Vrh kraljice Mary iznosi 2010 m. Po zimi njen vrh prekriva snijeg.

Otočnu skupinu je 1506. godine otkrio portugalski pomorac Tristão da Cunha i nazvao ih po sebi, Ilha de Tristão da Cunha. Ime se kasnije angliziralo u Tristan da Cunha.

Ime Tristan da Cunha se upotrebljava također za cijelu otočnu skupinu, koju čine otoci: Tristan da Cunha, Otok Inaccessible, Otoci Nightingale, Otok Nightingale, Srednji otok, Stoltenhoff, Otok Gough.

U nastavku je interaktivna karta lokacije otoka Tristan da Cunha.

Facebook komentari

komentara