Moda je termin koji se ne odnosi samo na odijevanje i frizuru, već na sve moguće društvene i kulturne tendencije od uređenja stana i okućnica, svih vrsta umjetnosti i samog stila života. Početkom 20. stoljeća pojavili su se modni diktatori i gurui koji svojim utjecajem uporno nameću modne trendove koristeći sve medijske alate od časopisa, specijaliziranih televizijskih kanala, TV-reklama i internetskih stranica iz sezone u sezonu. Moda i modni trendovi već dugi niz desetljeća nameću stilove koji se izmjenjuju u interesu modne industrije i njihove zarade.

No, ima nešto dobro u svemu tome. Posljednjih desetljeća na društvenoj sceni izredali su se svi mogući stilovi od vrsta materijala, krojeva, nijansi i uzoraka boja da se tu nema više što dodati. Sjećamo se prvih minica, visoko strukiranih suknji, zvonastih hlača, pletenih odjevnih predmeta, tijesne odjeće, lepršavih materijala, hlača na crtu, raznih modnih dodataka – tregera, kragni, šešira, šalova i marama. Sjećamo se pažljivog biranja i međusobnog usklađivanja tonova ženskih cipela i torbica. Uloga modnih dizajnera se iscrpila, sve mogućnosti i alternative već su ispucane te se samo međusobno izmjenjuju i modificiraju kako bi se plasirale na tržište kao „noviteti“, „originali“ i „brendovi“. Rekli bismo – na zapadu ništa novo, na istoku stare priče.

Time dolazimo do genijalnog trenutka potpune modne slobode. Sve je nosivo! Nitko vam više ne može nabijati komplekse time da ste neprikladno odjenuti ili da ne pratite modu. Imate potpunu slobodu izbora.

Danas pri oblačenju ne možete promašiti što god navukli na sebe – dugo kratko, usko široko, jednobojno, šareno, pastelno, florescentno, ispeglano, zgužvano, zakrpano, zavrnuto i naopačke. Imate potpunu slobodu u odabiru i kombinaciji boja, možete nositi sve što vam se sviđa i što vam je dostupno. Nitko vam više ne može stavljati primjedbe na vaš modni stil i to se zove modna osviještenost. Možete slobodno iz dana u dan mijenjati stilove u skladu sa vašim osobnim raspoloženjem i aktivnostima kojima se bavite. Ukoliko želite, slobodno možete uz udobne sportske patike odjenuti omiljenu haljinu, na pamučnu majicu nabaciti sako ili preko tajica navući suknju. Nitko vam neće zamjeriti. Možete se igrati, možete biti kreatori i možete biti potpuno indiferentni i nemarni što se toga tiče.

Štoviše, danas pribjegavamo udobnoj, praktičnoj i ležernoj odjeći u kojoj se osjećamo ugodno i slobodno. Omiljeni su nam oni odjevni predmeti u kojima možemo bilo gdje sjesti, neopterećeni time da ćemo uništiti, zgužvati ili zaprljati neki skupocjen odjevni predmet. Uostalom, mi smo ti koji prezentiramo odjevne predmete noseći ih. Eto, to je prednost današnjeg doba bar što se tiče odijevanja.

Danas doista odijelo ne čini čovjeka, pa odijevanje postaje šarmantna igra ili pak potpuno sporedna rutinska stvar svakog ljudskog bića. Iskoristite tu slobodu, uživajte u tim pogodnostima i ne opterećujte sebe interesima modne industrije.

 

Facebook komentari

komentara