Otok Jabuka je uz otok Brusnik jedini eruptivni otok na Jadranskom moru. Kako se u njegovom crnom vulkanskom stijenju nalazi magnetit, čim se brod približi otoku, magnetska igla kompasa posve ¨poludi¨ pa inače korisna navigacijska naprava postaje neupotrebljiva.

Međutim, brodovi su u ovim vodama vrlo rijetki jer se otok nalazi izvan plovnih ruta, pa ga posjećuju samo oni kojima je on svrha putovanja. Jabuka nema obale prikladne za pristajanje ni uvale koja bi plovilo bilo sigurna od vjetra, velika strmina otoka ne dozvoljava izgradnju ikakve nastambe, more uokolo otoka je vrlo duboko, oko 260 metara i gotovo da nema mogućnosti sidrenja, a stijene otoka su glatke i bez prirodnih izbočina za koje bi se brodica mogla privezati.

Otok Jabuka je zapravo strma, mjestimice okomita 97 metara visoka klisura piramidalnog oblika, gola, surova i gotovo potpuno nepristupačna osim na malom području s jugozapadne strane, ali i to samo za mirnog mora što je u ovom dijelu Jadranskog mora prava rijetkost.

Otok Jabuka je smješten u zoni najdubljeg mora, osamljen i udaljen od ostalih otoka i kopna, Jabuka je izložena svim vjetrovima, a kako na pučini čak i najslabiji vjetrovi dižu velike valove, potrebno je mnogo znanja i sreće želite li ovdje pristati. Rijetko posjećivano more oko otoka bogato je ribom, a surovost njegove klime podnose tek dvije endemične vrste: crna gušterica i vrsta biljke po imenu ¨zečina¨, a do prije 50-ak godina tu je rastao i endemski karanfil koji je nažalost istrijebljen.

Na otoku se održala endemska vrsta crna gušterica Podarcis melisellensis pomoensis i biljni strogo zaštićeni endemi – jabučka zečina i žljezdasta zečina. Obje pripadaju u porodici Asteraceae. Od 1958. otok je proglašen geološkim spomenikom prirode.

Okolno more veoma je bogato ribom, posebice zubatcem. Područje oko Jabuke, poznato kao Jabučka kotlina prirodno je mrijestilište riba i drugih morskih stvorenja.

Izdvojena fotografija: Filip Bundalo

Interaktivna karta:

Facebook komentari

komentara