Prije 115 godina, 15. prosinca 1902. godine, relacijom Buje-Poreč prvi je put prošao vlak, vozeći tada novom uskotračnom željezničkom prugom Parenzanom. Time je puštena u promet druga dionica spomenute pruge koja je spajala Trst i Poreč. Ukupno duga 123 kilometra, vijugala je kroz zelene pejzaže Istre i povezivala 33 istarska mjesta.

U posljednjih desetak godina dijelovi Parenzane preuređeni su u pješačku i biciklističku stazu, jedinstvenu po vijaduktima, tunelima i željezničkim postajama sačuvanim duž trase, još iz vremena kada je njome svakodnevno tutnjila mala lokomotiva. Danas se trasa Parenzane kao simbol prijateljstva, putovanja i rekreacije proteže kroz tri države  (13 kilometara  u Italiji, 32 u Sloveniji, a 78 kilometara u Hrvatskoj).

Povodom 115. godišnjice prve vožnje vlaka od Buja do Poreča, organizira se pješački pohod od Buja do Grožnjana i natrag, obnovljenom rutom Parenzane. 

Start je u nedjelju, 17.12.2017. godine, u 10 sati ispred zgrade stare željezničke postaje u Bujama, a okrjepa uz stazu osigurana je za sve sudionike.

Nadamo se nedjelji bez kišnih oblaka…

Facebook komentari

komentara