Dinosaur Rock – Hvítserkur originalnog službenog naziva među Islanđanima, nalazi se na sjeverozapadnom dijelu Islanda.  Ova atraktivna bazaltna stijena izranja 15 metara iznad površine plaže smještene na istočnoj obali poluotoka Vatnsnes. Hvítserkur ili Dinosaur Rock  u prijevodu sa islandskog jezika znači bijela košulja.

Hvitsekur - Iceland

Naime, Hvítserkur predstavlja gostoljubivi dom za tisuće raznovrsnih ptica, najviše galebova i flumara, što ostavlja vizualni dojam bijele košulje po kojoj je dobio ime među lokalnim stanovnicima. Ova slikovita prirodno oblikovana stijena postala je popularna turistička atrakcija, a među posjetiteljima popularan je naziv Dinosaur Rock. 

Međutim, Hvítserkur će svatko doživjeti na svoj način i dok će jedni u njima vidjeti trola, drugima će nalikovati na dinosaura no gotovo svakoga će asocirati na veliku, neobičnu fosiliziranu životinju iz neke druge dimenzije.

Dinosaur Rock

Hvítserkur vodi stoljetnu bitku sa moćnim silama Arktičkog oceana, snažnim strujama, teškim olujama i promjenjivim vremenskim uvjetima.  Zahvaljujući ljudskoj intervenciji postolje bazaltne stijene ojačano je betonom pa Hvítserkur još uvijek stoji uspravan i impozantan poput usamljenog, ponosnog trola. Za vrijeme plime okružen je morem, a za vrijeme oseke čini se kao da odmara na islandskoj plaži nakon bitke sa moćnim silama Arktičkog oceana odnosno Sjevernog polarnog mora.

Prema islandskoj narodnoj predaji Hvítserkur predstavlja zločestog trola kojeg su u prošlosti dohvatile prve jutarnje zrake i pretvorile ga u kamenu skulpturu pa od toga doba lokalci mirno i spokojno žive pored ove originalne kamene skulpture koja danas privlači turiste iz svih krajeva svijeta. 

Dinosaur Rock

Island je bogat gejzirima  što znači da stanovnici većine islandskih gradova zahvaljujući rasprostranjenoj pristupačnosti geotermalne energije imaju toplu vodu i grijanje po vrlo niskim cijenama. Električna energija također je pristupačna i jeftina uslijed mnoštva rijeka i vodopada koji se koriste za proizvodnju struje.

Island obiluje i fjordovima duž obale otoka, a neke prirodne znamenitosti otoka već smo predstavljali kao što su Kirkjufell , Seljalandsfoss i Landmannalaugar .

 

Facebook komentari

komentara