Prvi Oktoberfest održan je davne 1810.godine povodom vjenčanja bavarskog kralja Ludviga. Najveći pučki festival na svijetu koji se tradicijski održava u Münchenu na livadi Theresienwiese. U trajanju od 16 dana, svake godine dolazi preko šest milijuna posjetioca posjetiti festival. Jedna od zanimljivih informacija je da 75% posjetioca su Nijemci. S obzirom na tako veliku popularnost festivala, i ostali veliki gradovi odlučili su organizirati Oktoberfest. Jedni od gradova su : Stuttgart , Pforzheim , Karlsruhe , Berlin.

oktoberfest

Najveći Oktoberfest izvan Njemačke je u Kanadi. Ondje se organizira od 1969. godine i prima gotovo milijun posjetitelja svake sezone. O popularnosti Oktoberfesta svjedoči i činjenica da se festivali na istu ili sličnu temu priređuju diljem svijeta – od Brazila i Perua do Indije, Vijetnama i Palestine.

oktoberfest zabavni park

Na Münchenskom festivalu dozvoljeno je točiti i držati pive samo 6 pivovarama iz tog podneblja : Paulaner, Augustiner – Brau, Spatenbräü, Löwenbrau, Hofbräu, Hacker Pschorr Bräu. Za pripreme festivala, pivovare proizvode posebno Wiesn pivo koji sadrži veći postotak alkohola. Šatori se otvaraju u devet sati ujutro, ali do prave zabave treba čekati još dva sata dok je gradonačelnik svečano ne otvori. Subotom u točno 12:00 sati u jednom od šatora gradonačelnik otvara prvu bačvu piva uz povik “O’zapft is!” (prijevod : Otvoreno je!). Tim trenutkom se Oktoberfest smatra otvorenim. Zanimljivo kako se festival navečer zatvara u relativno ranim večernjim satima: 23.30 h.

oktoberfest pivo, kobasice i precle

Stavljanje nogu na stol je univerzalni znak za “eksanje” cijele litre piva. Dakle, nakon davanja dotičnog znaka, svi se posjetitelji okreću prema čovjeku s nogama na stolu i čekaju da ispuni misiju. U svakom slučaju, rezultat nije dobar – ako uspije izvršiti zadatak.

U pauzi od ispijanja piva i prejedanja, što zna biti vrlo naporno, nude se raznorazne aktivnosti poput lunaparka, cirkusa i uličnih zabavljača. Za one koji žele još više adrenalina, priređuje se i natjecanje u samostrelu, što je svojevrsna tradicija još od 1895. godine.

oktoberfest zabavni park

Mnogi gosti dolaze obučeni u njihove tradicionalne nošnje. Muškarci nose lederhose – kožne hlače i karirane košulje, a djevojke dirndle – haljine.

oktoberfest tradicionalne nosnje

Facebook komentari

komentara