Sustav podzemne željeznice u Stockholmu predstavlja preko 100 kilometara dugu zanimljivu umjetničku galeriju. Naime, od stotinjak stanica ove podzemne željeznice devedesetak ih je pretvoreno u čudesne umjetničke galerije.

Tunnelbana, kako se naziva podzemna željeznica glavnog grada Švedske otvorena je oko 1950.-tih godina, te prolazi kroz središte grada povezujući predgrađe s mrežom sustava od tri linije (crvena, plava i zelena linija). Od sto postaja 47 su smještene u podzemlju, a 53 se nalaze na površini. Zahvaljujući dekoriranju 150 umjetnika, čak 90 postaja pretvoreno je u prava umjetnička dijela. Ovdje možete vidjeti niz freski o povijesti civilizacije na Zemlji, raznih skulptura, sirovih slojeva stijena, arheoloških lokaliteta, drevnih stupova, šuma smreke, zanimljivih slika i umjetničkih instalacija.

Tako kupnjom karte za metro imate mogućnost razgledati najveću umjetničku galeriju na svijetu. Karta za Tunnelbanu može se kupiti za jedan, tri ili sedam dana, a putnici ispod 20 godina i iznad 65 godina imaju popust na cijenu karte.

Facebook komentari

komentara