Norveška šumska mačka (Norwegian Forest Cat) je bez sumnje mačka vrlo starog porijekla. U svojoj zemlji poznata je pod nazivom Nors Skoggkatt. Spominje se u mitologiji i o njoj su ispričane basne još u prvoj polovici 18. stoljeća. Prema usmenoj predaji ta je mačka “čarobnica” koja živi u prostranim šumama sjevera, te se na momente pojavljuje i nestaje među drvećem. Rep te mačke je kitnjast i bogato obrašten. Međutim poznato je da porijeklo te mačke treba tražiti u južnoj Rusiji, Turskoj i Iranu. Pretpostavlja se da su je od tamo donijeli vikinški moreplovci još u devetom stoljeću da lovi miševe. Mačka se je izvrsno prilagodila na oštru sjevernu klimu i život u prirodi.

Kao čistokrvna pojavljuje se još 1912 god. Uzgajivači su radili na vrlo opsežnom uzgojnom planu te se službeno pojavljuje na izložbi u Oslu pred II svjetski rat. Sam uzgojni program nije baš tekao prema planu i rasa je priznata tek 1972.god. Od FIF-e je priznata 1977 godine. Od tada je porastao interes za tu prirodnu i lijepu mačku te ja danas susrećemo na svim izložbama u svijetu.

norveška šumska mačka
Norveška šumska mačka

Ona i danas živi slobodna u prostranim šumama sjevera. Lako se prilagodi i na život u stanu no neobično cijeni slobodu. Po prirodi je vrlo znatiželjna, izvrstan je lovac, zaigrana je i druželjubiva, te vrlo inteligentna. S velikom pažnjom proučava svoj teritorij i izvrsno poznaje svoju lovinu i njene navike. Kad nije u lovu uživa u udobnosti kućnog života i društvu čovjeka. Prema vlasniku pokazuje veliku privrženost, voli se maziti i voli da je se hvali. Ima vrlo snažno razvijen osjećaj vlasništva za svoj teritorij, te ga teško s nekim dijeli, pogotovo ako su pitanju dva mužjaka. No ako je prostor dovoljno velik nema nekih većih problema.Izvor: www.sfdh.hr

Facebook komentari

komentara