Posljednji uspon Ulricha Inderbinena na Matterhorn u 89 godini života bio je njegov 371 uspon na taj impoznatni vrh. Ulrich Inderbinen rođen je u Zermattu 03.12.1900. godine. 

Zermatt se smjestio u dolini koja se nalazi na visini od 1620 metara nadmorske visine. Etimološko značenje imena Zermatt je dolina ili livada. Ulrich je proveo svoje djetinjstvo na padinama Matterhorna gdje su smješteni najviših švicarski alpski vrhovi. Kao sin planinskog poljoprivrednika od malih nogu na planinskim pašnjacima čuvao je ovce, a sa 13 godina zaradio je prvi novac kao pastir. Kasnije se okušao u poslovima kao građevinski radnik, stolar i električar. Na Matterhorn se popeo prvi puta 1921. godine sa svojim sestrama, a 1925. godine diplomirao je u školi planinarskih vodiča.

Ulricha Inderbinena

Zahvaljujući popularizaciji Matterhorna i razvoju planinskog turizma Ulrich je imao pune ruke posla kao planinarski vodič. Tako se u svom dugom radnom stažu popeo na Matterhorn 370 puta. Privukao je pažnju svjetske javnosti 1990. godine prilikom 125. godišnjice prvog uspona na Matterhorn. Urlich se tada u dobi od 89 godina popeo na Matterhorn po 371 put u svom životu.

No, osim njegovog dugog staža planinarskog vodiča, Ulrich u 80-toj godini života počinje sudjelovati na skijaškim utrkama. Obzirom da nije imao konkurencije u svojoj dobnoj skupini postigao je i na tom polju velike uspjehe. Sa svojih 95 godina još uvijek je sudjelovao u utrkama planinskih vodiča, a karijeru planinarskog vodiča bio je prisiljen prekinuti u 96-toj godini života zbog  pada. Njegov život ugasio se 2004. godine kada je u 104-toj godini života bio najstariji stanovnik pokrajine Valais.

Facebook komentari

komentara