Poučno-pješačka staza Niz Ploču nije prikladna baš za svakoga, iako su se u nekim prošlim vremenima mještani okolnih sela niz ovu strmu ploču kanjona spuštali do vode i posjeda koje su obrađivali. No, ti ljudi su bili drugačijeg kova, tvrđeg i otpornijeg. Imali su drugačiju prehranu i udisali drugačiji zrak. 

Poučno-pješačka staza Niz Ploču danas je prvorazredna atrakcija, na kojoj možete uživati u pogledu na očaravajući krajolik Roškoga slapa u području Nacionalnog parka Krka. 

Poučno-pješačka staza Niz Ploču započinje u blizini parkinga za posjetitelje Roškog slapa, duga je oko 1500 metara strmog uspona, te je osigurana drvenom ogradom. Svaki korak je nagrađen pogledom na predivnu prirodu od kojeg zastaje dah u grlu. No treba se kretati oprezno po litici što dodatno pojačava impresiju doživljaja. U vidokrugu vam je Roški slap, kanjon  Među gredama, a u daljini pogled vam dotiče  Visovačko jezero i Visovac. Nad usponom je smješten vidikovac s kojeg  je pogled doista vrijedan poprilično zahtjevnog  uspona i spusta ovom uglačanom pločom roške gudure.

Poučno-pješačka staza Niz Ploču samo je jedan mali djelić široke mreže pješačkih i bicilističkih staza koje vam omogućuju da istražite i upoznate bajkovite prirodne ljepote Nacionalnog parka Krke. 

Facebook komentari

komentara