Lisica je uz sovu zasigurno druga životinja koja simbolizira mudrost, ali ipak treba napomenuti kako lisičja mudrost, kao i mudrost svih drugih životinja dolazi iz perspektive čovjeka kao promatrača. U našim krajevima jedini predstavnik lisica je crvena lisica, a najveći dio njezine mudrost dolazi iz opreza u kojemu taj mali predator živi.

Strpljivost i radoznalost su uz spretnost, brzinu i okretnost atributi koji krase crvenu lisicu.
Crvena lisica je dugačka oko 75 centimetara plus bogato odlakan rep dužine oko 40 centimetara. U grebenu (najvišlja točka na leđima) je visoka oko 40 centimetara, a težina crvene lisice je od 6 do 10 kilograma.

Krzno lisice zbog kojega je u povijesti često bila lovljena pa je na nekim područjima i potpuno izlovljena je s gornje strane crvenkaste boje, a s donje bijele, donji dijelovi nogu su crne boje, a ovisno o područjima u kojima crvene lisice obitavaju javljaju se varijacije boja krzna, tako da se gornji dio boje može naći u crvenožutoj do tamne crvenosmeđe boje, a donji dio od bijele pa do sivkaste.

Crvena lisica živi sama, osim u periodu parenja i dok ženka ima mlade. Ženka nosi mlade oko 50 dana, u okotu u prosjeku bude od tri do pet mladunaca, jako rijetko jedan, a zna biti fenomena gdje ženka na svijet donese i do petnaest mladunaca. Mladunci crvene lisice s majkom žive do svoje prve godine, a onda kreću u samostalan život, koji za crvenu lisicu nije lak.

crvena lisica mladunčeFoto: Sharp

Treba napomenuti kako se lisice i danas izlovljavaju, čak postoje i tradicije koje zbog ljudskog zadovoljstva ugrožavaju ovu divnu životinju koja s ničim ne narušava prirodni i ljudski okoliš, dapače crvena lisica veoma je bitan ekološki faktor u svojoj prirodnoj okolini. Čak se i jedan od načina lova „probio“ i dobio zaštitu UNESCO-a kao nematerijalna kulturna ljudska baština, a to je sokolarstvo, a u slučaju naše crvene lisice to je lov na nju s istreniranim surim orlom.

Iskreno ne vidimo kako ubijanje zbog tradicije zaslužuje biti pod zaštitom UNESCO-a?

Lisica će sasvim iznimno i to u slučajevima kada ne vidi nikakvu drugu alternativu otići potražiti hranu u nekom kokošinjcu, a nužda će je ponekada natjerati da ukrade hranu iz prtljage izletnika koji ju je ostavio „nečuvanu“, kako god, to su stavke koje ne smijemo zamjeriti ovoj divnoj životinji, a da je stvarno izuzetna posvjedočiti će vam svaka osoba koja ju je imala priliku susreti u prirodi.

Izdvojena fotografija: Keven Law

Facebook komentari

komentara