Stipe Božić je poznati svjetski alpinist, putopisac i redatelj dokumentarnih filmova, te član Hrvatske gorske službe spašavanja rođen je 1951. godine ili možda koji dan ranije…  Njegov otac nije znao da je Stipe predodređen da posjeti najudaljenije krajeve svijeta i da ispenje najzahtjevnije planinske vrhove kada mu je u ranoj mladosti skrivao gojzerice kako bi mu onemogućio odlazak  u planinu. 

Stipe Božić popeo se na tri najviša svjetska vrha (Mount Everest, K2 i Kangchengjunga). Postignuti rezultati svrstavaju ga u najuspješnijeg hrvatskog alpinista svih vremena.Najviši vrh svijeta Mount Everest (8848 m) osvojio je dva puta (1979. i 1989. godine).

Stipe se popeo gdje god je stigao osvojivši tako uz nebrojene zahtjevne penjačke smjerove najviše vrhove svih kontinenata, spustivši se u najdublju Lukinu jamu (1395 m) i doskijavši na Sjeverni pol. Na svojim putovanjima i alpinističkim usponima snimio je kilometre filmskog i video materijala, te režirao više od sto dokumentarnih filmova u sklopu putopisnih serijala.

Knjiga K2 – trijumf i tragedija potresna je priča o alpinističkom trijumfu koji se prilikom spuštanja s vrha pretvara u borbu za preživljavanje. Kako sam Stipe u uvodu knjige kaže, K2 je možda najviše utjecao na njegov životni put, gdje je upoznao lakoću i užas umiranja u okrutnim danima između života i smrti koji su uslijedili pri silasku sa planine. No, ovo nije knjiga samo o usponu na izuzetno zahtjevni planinski vrh K2, poznat po najvećoj stopi smrtnosti penjača, već sveobuhvatni rezime o odrastanju i sazrijevanju, o životu i  preživljavanju, o nadljudskim naporima preživljavanja u nezamislivim ekstremnim uvjetima.

 

Facebook komentari

komentara