Reinhold Messner definitivno je jedan od najupješnijih alpinista svih vremena. Gola planina tragična je ispovijest o njegovom prvom usponu na pakistanski vrh Himalaje Nanga Parbat (8125 m) koji je obilježio cijeli njegov život. Gola planina nosi podnaslov Nanga Parbat – brat, smrt i osamljenost.

Reinhold i Günther Messner su već kao dvadesetogodišnjaci slovili za vrhunske europske penjače. Nanga Parbat ili Gola planina preko južne stijene Rupal predstavljala je najveći alpinistički izazov toga vremena. 1969. godine u njemačkoj ekspediciji sudjeluju braća Messner kao nerazdvojni dvojac, te uspješno stižu do vrha. No, prilikom dramatičnog spuštanja s Gole planine kroz zapadnu stijenu Diamir, Reinold gubi brata.

Nakon dugotrajnog oporavka i amputacije šest nožnih prstiju Reinhold nastavlja penjati. Već nakon dvije godine, 1971. vraća se na padinu Diamir gdje se odvijala tragedija i nakon tri neuspjela pokušaja ponovno se uspinje na Nanga Parbat 1978. godine u prvom solo usponu na jedan osamtisućnjak. Iste godine bez kisika uspinje se i na Mount Everest s Peterom Habelerom da bi ga dvije godine kasnije u solo usponu ispenjao sa zahtjevnije sjeverozapadne strane potpuno samostalno.

Reinhold Messner postao je prvi čovjek koji je osvojio svih 14 vrhova iznad 8000 metara nadmorske visine. Gladan novih izazova, nakon što je prešao sa skijama Antarktik (2800 km) i Grenland (2200 km), propješačio je pustinju Taklamakan (Xinnjang) i pustinju Gobi (Mongolija).

Reinhold Messner rođen je 17.09.1944. godine u Južnom Tirolu, autonomnoj talijanskoj pokrajini njemačkog govornog područja. Napisao je više od 80 putopisnih i istraživačkih knjiga, te snimio niz dokumentarnih filmova. Njegov angažman usmjeren je na ekologiju i zaštitu planina. U posljednje vrijeme najviše je usredotočen na Messner Mountain Museum, čiji je osnivač, direktor i vlasnik.

Messner Mountain Museum otvoren je 11.06.2016. godine u Južnom Tirolu.

 

Facebook komentari

komentara