Festival putopisaca Verse u Puli će se održati 21.-22.04.2017. godine. Organizatorice ovog festivala su Marijana i Vanja Valić.  Festival putopisa i kulturnih ruta zamišljen je kao književne večeri na kojima se predstavljaju i razgovaraju putopisci, avanturisti, teoretičari, kulturni antropolozi i etnolozi, te ostali književnici. Verse su ambasadori svoje kulture u stranom prostoru i tuđe kulture u vlastitoj zemlji i predstavljaju kulturni koridor, koridor znanja, doživljaja i iskustva.

Program Festivala obuhvaća:

Petak, 21.04. 2017. godine, u 21.30 h
Kino Valli: Spiritual Market

Projekt Vedrana Ružića Spiritual market i prvi hrvatski jazz film Ire Tomić i Johna Karduma, uz koncertnu promociju Porinom nagrađenog albuma Spiritual market.

Film je apstraktni prikaz putovanja Marka Pola od Venecije do Kine, put koji autori prolaze još jednom u današnjem vremenu, te tako nailaze na granice, rat za naftu, medijsku propagandu, uništenje okoliša, klimatske promjene i siromaštvo koje neobično podsjeća na trenutno stanje u Hrvatskoj, pa je tako i sam Marko Polo u ovom filmu u vremenski distorziranoj ulozi imigranta i izbjeglice. Ovaj eksperimentalni film je poput jazza nastajao često improvizirano i u hodu, naglasak je stavljen na motive, koji su se naknadno spajali u zaokruženu priču.

Kako je jedna od glavnih pokretačkih ideja projekta bila spajanje više umjetnosti, tako uz glazbu i film ovdje priču zaokružuju slike Vedrana Ružića i fotografije Ire Tomić i Johna Karduma, te tako čine neobičan spoj više umjetnosti koje se savršeno nadopunjavaju. Uz autora albuma i projekta Vedrana Ružića na kontrabasu, sastav čine njegovi kolege Adriano Bernobić na bubnjevima, Pavle Miljenović na gitari i Mario Bočić na saksofonu, a film su režirali John Kardum i Ira Tomić.

Subota, 22.04. 2017. godine, u 18.30 h
KAŠTEL – Povijesni i pomorski muzej Istre: Pustolovi pred vratima

GOSTI: Marko Pogačar, Jerko Bakotin, Hrvoje Ivančić, Maja Klarić, Boris Veličan i Krešimir Sučević Međeral

Putovanje u doba supermoderniteta. Supermodernitet, kako ga definira slavni francuski antropolog Marc Auge, određen je figurama prekomjernosti: prekomjernosti vremena i prostora. Živimo u vremenu promjene mjerila, svjedočimo preobilju slika, lažnoj prisnosti koju mediji stvaraju s točkama svijeta na koje nikada nećemo otputovati, fiktivnim svjetovima koje smo počeli miješati sa stvarnima. Tema putovanja gotovo da nikada nije bila kompleksnija i nikada nije nudila toliko pitanja na koja, kao stanovnici Zemlje 21. stoljeća, nemamo odgovore. Stanari smo svijet bez granica u kojem na državne granice stavljamo bodljikave žice. Zračne luke, petlje, hoteli, benzinske crpke, tranzitni logori, čekaonice na putu između prošlosti i budućnosti, sve su to nemjesta, prostori bez povijesti, značenja i identiteta u koje smo prisiljeni upisati nove narative. No civilizacijski paradoksi, a jednom takvom upravo svjedočimo, uvijek nas podsjete na ono što nas čini ljudima: znatiželju i pustolovni duh.

Festival putopisa Verse u svom ovogodišnjem izdanju postavlja pitanja ideje putovanja, prostora kojeg napuštamo, onoga u koje stižemo i onoga s kojeg se (ne) vraćamo. Podsjeća da putnici žive među svima nama i da neki pustolov možda upravo ovog trenutka kuca i na naša vrata.

 

Facebook komentari

komentara