Šafran – Crocus sativus koristio se još u Mezopotamiji prije 5000 godina. Naziv je dobio po perzijskoj riječi za’faran, što u prijevodu doslovno znači “budi žut”. Na glasu je kao najskuplji začin na svijetu, jer se dobiva od biljke iz porodice Iridaceae koja ima kratku sezonu cvata (tri tjedna u godini). Cvatnja je u ožujku.

Proces proizvodnje ovog začina je mukotrpan. Cvjetovi šafrana beru se ručno, a zatim se ručno odstranjuju niti šafrana). Za jedan kilogram šafrana potrebno je oko 140 000-150 000 cvjetova!

Iako je najpoznatiji kao začin, zbog svoje specifične žute boje koristi se i kao prirodno bojilo u prehrambenoj industriji te u medicinske svrhe. Šafran jelima daje predivnu, žutu, boju, te intenzivan miris, koji će svako jelo učiniti posebnim! Šafran nije otrovan ako se koristi u dozama do 5 grama dnevno. Osušeni šafran sastoji se od 65% ugljikohidrata , 6% masti , 11% proteina (stol) i 12% vode. 

Šafran koji danas koristimo kao začin nije divlji šafran ili proljetni šafran, već je to biljna vrsta nastala dugotrajnom kultivacijom.

Postoji više vrsta šafrana koje danas poznajemo:

Crocus sativus ili vrtni šafran – je vrsta koju uzgajamo kad kupimo lukovice za sadnju cvijeća, a ima plavoljubičaste cvjetove,
Crocus naepolitanus ili žuti šafran – jedini ima žarko žute cvjetove,
Crocus biflorus ili dvocvjetni šafran – može imati cvjetove u dvije boje, ali češće raste samo plavoljubičasti cvijet.

Šafran cvijet može biti plavičast ili žut, ovisno o vrsti, ali se za sveopću upotrebu koristi njegov tučak koji je uvijek žarkožut. Biljka šafrana nema definiranu stabljiku već raste direktno iz podzemne lukovice. Cvijet nije jasno podijeljen na cvjetnu čašicu i krunicu, a tučak je iste boje kao i prašnici iznad kojih se nalazi.

Ljekovita svojstva začina šafrana:

Pomaže kod depresije i anksioznosti
Ima antikancerogena svojstva
Regulira razinu kolesterola i triglicerida
Prirodan je afrodizijak
Čuva zdravlje očiju
Olakšava menstrualne tegobe
Pomaže kod kožnih problema
Produžuje vitalnost i jača imunitet

Šafran koji se nalazi u prodaji pakiran je u vrlo malim količinama, u obliku sušenih niti ili mrvljen. Uzgajivači šafrana preporučuju kupovinu šafrana u nitima, jer se u mrvljeni mogu dodavati razni kemijski spojevi, kako bi se zaradio profit (da bi se dobilo na količini), dok se niti šafrana teško mogu imitirati!

Facebook komentari

komentara