Slonova noga, kako sam naziv kaže, idealna je za osobe koje vole biljke u stanu, a nisu baš eksperti u održavanju sobnog bilja. Srećom, slonova noga nije zahtjevna i gotovo svatko ju može imati kao svog biljnog ljubimca.

Slonova noga potiče iz tropskih predjela i spada u porodicu agava. Naziv je dobila, kao što i sami možete vidjeti, po zadebljanom dijelu stabla koji nalikuje slonovom stopalu – nozi.

Slonova noga

Listovi su sitni no mogu narasti i do dužine dva metra, zbog čega ova biljka ponekad može zahtijevati nešto više prostora. Njezin latinski naziv je Beaucarnea recurvata.

Slonova noga spada među otpornije i izdržljivije biljke. Ona ima svoj vlastiti rezervoar vode, što znači da ju nije potrebno često zalijevati. Jednom u 7 do 10 dana sasvim je dovoljno. No, listove je poželjno malo češće prskati hladnom vodom kako ne bi presušili zbog suhog zraka u zatvorenim stambenim prostorima. Idealna temperatura za ovu biljku je oko 20 stupnjeva Celzijevih.

Ono što ova sobna biljka posebno voli je sunce. Najbolje ju je smjestiti blizu prozora kako bi mogla upijati sunčevu svjetlost, a u toplim ljetnim danima možemo ju iznijeti na terasu, balkon ili u dvorište – neće se buniti.

Slonova noga

Njezin rast je vrlo spor tako da nema potrebe često ju presađivati. Jednom u dvije do tri godine, odnosno tek kada njezino korijenje počne polako izlaziti iz posude. Savjetujemo vam da svoju slonovu nogu održavate i presađujete u plitke, keramičke posude. Plitke, kako bi ljepota slonove noge došla do izražaja, a keramičke zbog toga što imaju mnogo bolju drenažu od plastičnih pa tako ćete izbjeći nepotrebno zadržavanje vode.

Ako se nekim slučajem odlučite za slonovu nogu kao vašeg novog stanovnika u domu, pripazite da je zaista u svijetlom kutku stana, gdje sunce dopire svaki dan, iz razloga što ako ne prima dovoljno sunčevih zraka postoji mogućnost sušenja debla i listova, što itekako ne bismo željeli ovoj prekrasnoj biljci.

Slonova noga

 

Facebook komentari

komentara