Šetnja po krovu Istre Istarskim planinarskim putom jedinstven je doživljaj. Najljepša mjesta su najčešće najbolje skrivena pa se vrijedi potruditi da nam dospiju u vidokrug.

Istarski planinarski put (IPP) je planinarska obilaznica koja spaja zapadnu obalu Istre sa polazištem od Crvenog vrha, iznad Savudrijske vale (Piranskog zaljeva) i istočnu obalu,  sa ishodištem kod rta Crna punta (Koromačno).

Planinarske obilaznice povezuju razne prirodne i povijesne zanimljivosti, planinarska odredišta i vrhove, te su idealan način za bolje upoznavanje nekog područja općenito. Obilježja planinarskih obilaznica su povezivanje kontrolnih točaka, koje planinarima i izletnicima olakšavaju orijentaciju i izbor mjesta koja žele posjetiti.

Gomila
Pogled na Žbevnicu sa Gomile

Istarski planinarski put (IPP) je duljine oko 160 kilometara (oko 50-60 sati hoda) i ima zaista mnogo alternativnih prilaznih putova, pa ga posjetitelji često obilaze dionicu po dionicu jednodnevnim izletima. Za obilazak u jednom pohodu potrebno je odvojiti oko tjedan dana i obaviti temeljitiju pripremu i logistiku zbog potreba noćenja i prehrane. No, to je najljepša avantura koji si u Istri možete priuštiti i najbolji način da otkrijete skrivene ljepote ovog podneblja.

Dakle, krenete li IPP-om od Crvenog vrha imati ćete priliku uživati u predivnim pogledima na Savudrijsku valu, put će vas voditi preko Markovca, prema Bujama, Grožnjanu i Oprtlju.  Preko mnogih mjesta i zaselaka gdje povremeno nailazite na Parenzanu, put vas vodi kroz Triban, Sv. Juraj i Greben prema Buzetu.

Korita
Korita

Od Buzeta slijedi uspon prema Žbevnici koji predstavlja pravi poduhvat. Od ušća rijeke Bračane, koje se nalazi na 19 m nadmorske visine slijedi dug i zahtjevan uspon na Žbevnicu (1014 m).

Od Žbevnice put nastavljate u predivnom planinskom ambijentu Ćićarije trasom koja povezuje nepravedno zapostavljena istarska mjesta i odredišta. Uzduž Ćićarijskih vrhova Gomila, Orljak, Brajkov vrh, Planik stići ćete nadomak prijevoja Poklon- poznatog planinarskog odredišta koje upravo na ovom mjestu povezuje Ćićariju i Učku. Slijedi uspon na Vojak, nakon kojeg vas put vodi dugom dionicom prema jugu povezujući vrhove Brgud, Kremenjak, Šikovac i Sisol. Panoramski vidici na ovim dionicama su jedinstveni i nemoguće ih je dočarati.

Učka
Učka

Nakon Sisola put se nastavlja spuštanjem u Plomin, preko Standara vas vodi prema Labinu, a od Labina se nastavlja duž visoravni i preko vrha Oštri do Skitače. Od Skitače spušta se na obalu do najistočnijeg istarskog rta Crna punta. Svi zanimljivi detalji, kojih je na ovom putu pregršt, jednostavno ne stanu u ovaj članak. Možete ga obilaziti i u suprotnom smjeru, izbor je na vama.

Istarski planinarski put (IPP) održava Istarski planinarski savez (IPS) zahvaljujući aktivnim članovima planinarskih društava, te kod njih možete nabaviti Vodič i kartu. Nova karta IPP-a nedavno je izašla iz tiska, još je svježa i topla.

Plominska gora
Plominska gora

Ukoliko se želite upustiti u ovu avanturu, kontaktirajte IPS koji će vam vrlo rado pružiti svu moguću informativnu, logističku i tehničku podršku.

Postoji uredno vođeni Popis obilaznika koji su ujedno simbolično nagrađeni značkom. No, prava nagrada je sve ono što ste doživjeli i upili u sebe hodajući IPP-om. 

Za više informacija:  istarskiplaninarskisavez.hr

Facebook komentari

komentara