U Australiji i na Tasmaniji raste više od 500 vrsta eukaliptusa ( lat. Eucalyptus ), popularno nazvanih gumovac. Stabla gumovca vrlo su cijenjena te se upotrebljavaju za sve, od parketa, do molova i željezničkih pragova. Ta zimzelena stabla vrlo se razlikuju po izgledu i veličini. Pojedine vrste prikladne su za sve klimatske uvjete u Australiji.

Gumovac je poznat kao jedno od najviših stabala u svijetu. Najviši primjerak eukaliptusa dosegao je visinu od 165 metara. U vlažnim šumama rastu golema stabla u prosjeku oko 80 metara dok niže, grmolike sorte preživljavaju u sušnim predjelima zahvaljujući svom dugačkom korijenju koje uspijeva prodrijeti do dovoljne količine vode. Pojedina stabla su zaštićena od požara jer im je kora otporna na toplinu i štiti unutarnje dijelove biljke od vrućine. U planinskim predjelima Australije obitava snježni gumovac dobro podnoseći zimsku hladnoću, kao i visoke ljetne temperature.

Kora pojedinih sorti gumovca je glatka, zagasito ružičaste i žute, krem, sive ili narančaste boje jer tijekom ljeta odbacuju vanjski sloj kore. Kod drugih pak sorti kora eukaliptusa može biti tvrda, duboko izbrazdana, vlaknasta i naborana. Koala nastanjuje šume eukaliptusa jer mu se izbirljiva prehrana bazira na lišću gumovca.

Koala

Poznata su ljekovita svojstva i široka primjena ulja eukaliptusa. U Europu ga je donio u 19. stoljeću njemački botaničar Ferdinand von Müller prepoznavši njegova antiseptička svojstva.

Facebook komentari

komentara