Svjetski poznatu  Hillariyevu stepenicu na Mont Everestu Šerpe nazivaju Tenzingova leđa još od 1953. godine, kada su Edmund Hillary i Tenzin Norgay zakoračili na najviši vrh Himalaje. Nakon pola stoljeća najveća prepreka za uspješan uspon na vrh čini se da je prestala postojati jer je ustanovljeno da je konfiguracija terena prilično izmijenjena.

U svibnju, 2016. godine Američka himalajska zaklada objavila je fotografije koje sugeriraju da je poznata Hillariyeva stepenica promijenila oblik. Iako pod slojevima snijega, dalo se naslutiti da je konfiguracija terena na tom dijelu drugačija. Ove godine, kada je snijega puno manje na vrhu Everesta očigledno je da čuvene Hillariyeve stepenice više nema, a nove vijesti o tome stalno pristižu ovih dana. 

Postoji sumnja da je zemljotres u Nepalu 2015. godine uzrokovao ove promjene, a istovremeno i pretpostavke da je uslijed gravitacije težina snijega  uzrokovala lomljenje ove 12 metara visoke barijere.

Hillary Step

Ove usporedne fotografije  meksičkog alpinista David Liaño  prikazuju konfiguraciju Hillariyeve stepenice (4) kakva je bila i kakva je sada (4A i 4B).

Još uvijek nije jasno hoće li uspon na vrh Everesta sada biti lakši ili još riskantniji uslijed moguće prisutnosti novih rascjepa i uskih grla.  To ćemo tek saznati.

 

Facebook komentari

komentara