Home Ludens media Stone balance

Stone balance

1.314 -
Stone balans

Stone balance je umjetnička disciplina slaganja različitih oblika kamenja u međusobno prirodnoj ravnoteži koji prkose gravitaciji u jedinstvene samoodržive skulpture. Umjetnik pri tome ne koristi nikakva pomoćna sredstva. Skulpture od kamena oblikovane su jedino međusobno izbalansiranim oslanjanjem kamena u protuteži.

Umjetnost slaganja kamena u dinamičnoj ravnoteži može nam izgledati spektakularno, ali iziskuje od autora potpunu predanost. Postaviti kamenje u odnos međusobne ravnoteže koji prkose na čudan način sili teže zahtjeva vrhunsku smirenost, usredotočenost i svjesnost. 

Balansirano slaganje kamenja opisuje se kao rješavanje problema koje zahtijeva senzualnu motoričku aktivnost cijelog ljudskog tijela u prostoru i preciznu selektivnost pokreta. Neki umjetnički radovi su zaista toliko spektakularni da predstavljaju čaroban trik za ljudski um.

U svakom slučaju, oblikovanje skulptura odnosno instalacija od prirodnog kamena dostupna je svakom pojedincu pa se tako kroz tu aktivnost može okušati individualan talent i kreativnost. Osim toga, potiče razvijanje senzualnog pokreta, motoričke preciznosti i dubokoumne smirene koncentracije.

Pojedina planinarska odredišta i destinacije su od davnina ukrašena jednostavnim kamenim stožcima. Takve instalacije najčešće se nalaze na otvorenim vidikovcima, odmorištima i lokacijama kamenjara bez bujne vegetacije.   

Stone balans

Instalacije od kamena ne remete balans u prirodi i ne narušavaju njen sklad pa se mogu stvarati na udaljenim i rijeđe posjećenim područjima, na planinama i obalama. Zapravo svugdje gdje ima kamena, a u našim krajevima ga doista ne nedostaje.

Facebook komentari

komentara