Biti zaštićena vrsta u Republici Hrvatskoj više ne jamči život istoj, ali ovaj put je zanimljivost u tome kako je to odluka Ministarstva poljoprivrede, naime do 15.02.2018. godine bit će ubijeno ukupno 1198 ptica vrste veliki vranac (kormoran).

Postavlja se jednostavno pitanje, zašto se je Ministarstvo poljoprivrede odlučilo na tako radikalan korak kao što je ubijanje tako velikog broja ove iznimne zakonom zaštićene ptičje vrste?

Čini se kako je veliki vranac postao žrtva zakona jer navodno radi velike gospodarske štete u slatkovodnim ribogojilištima. Dobro, recimo da i je tako, opet se postavlja pitanje, zašto se jednostavno ne zaštite ribnjaci i ribogojilišta od velikog vranca na način da se istima ne dozvoli pristup, naime postoje tolike tehnike koje bez tako radikalnog koraka kao što je ubijanje tolikog broja ptica mogu postići i puno bolji efekt negoli će to učiniti ubijanje ptica.

Ornitolozi kažu kako u Hrvatskoj obitava oko 15000 jedinki ove ptičje vrste tako da u slučaju da bude ubijeno svih 1198 ptica dolazimo do skoro 8% što je definitivno zvono za uzbunu.
veliki vranac ženkaMnogi su digli glas protiv ovakve odluke Ministarstva poljoprivrede, Dr. Ingeborg Bata iz Udruge za zaštitu divljih životinja, Udruga Prijatelji životinja te druge udruge i pojedinci.

Kako to kod nas obično biva da paradoks bude veći, veliki vranac je u Hrvatskoj zaštićena životinjska vrsta čije se stanište ne smije uznemiravati, kao niti bilo koja jedinka.

Ministarstvo se poziva na kvote za ubijanje koje je odobrila Europska Komisija prema kojima je dozvoljen odstrel do 10% zimujuće populacije ovih ptica.

Što god svatko mislio, teško je povjerovati u činjenicu kako će ubijanje takvog broja ptica velikog vranca pomoći gospodarstvu slatkovodnih ribnjaka, a ono što možemo dobiti za uzvrat takvom odlukom je da se veliki vranac nađe na listi ugroženih ptica, jer teško je pouzdano utvrditi kolika je točno populacija velikog vranca koji obitavaju na području Hrvatske.

Ne dozvolimo da veliki vranac bude kriv samo zato što je živ!

Facebook komentari

komentara