Walden – Život u šumi je knjiga kultnog statusa u svijetu, jedna od najznačajnijih kulturoloških knjiga 20. stoljeća. Uz Građanski neposluh predstavlja najpoznatije književno djelo Henryja Davida Thoreau. Hrvatsko izdanje objavljeno je tek 2006. godine.

Dana 4. srpnja 1845. godine Henry David Thoreau nastanjuje se u samosagrađenoj drvenoj kućici pokraj jezera Walden Pond, u blizini grada Concorda, na Emersonovom zemljištu. Ovdje samostalno živi iduće dvije godine i piše svoja djela o životu u prirodi te o modernom društvu i privredi.

24. srpnja, 1846. provodi jedan dan u zatvoru jer odbija platiti porez s kojim bi, kako tvrdi, podupirao rat Sjedinjenih Američkih Država protiv Meksika. Porez je idući dan platila anonimna osoba i Thoreaua puštaju iz zatvora. Ljutit odlazi natrag u svoju kolibu i piše svoje najvažnije djelo Otpor prema civilnoj vladi (Resistance to Civil Government), kasnije poznato pod imenom Građanski neposluh (Civil Disobedience).

 Toliko je volio prirodu, toliko je sretan bio u njenoj osami, da je postao silno kivan na gradove i otužnost što su je njihove rafiniranosti i vještine pridavale čovjeku i njegovu prebivalištu. Sjekira je uvijek uništavala njegovu šumu. -Hvala Bogu- govorio je – da ne mogu posjeći oblake!“

Thoreau

Henry David Thoreau (1817.-1862.) snažno je inspirirao L.N.Tolstoja, Marcela Prousta, Mahatma Gandhija, Martin Luther Kinga, J. F. Kennedyja i mnoge druge. Umro je 6. svibnja 1862. od tuberkuloze, u dobi od 44 godine.

U elektroničkom izdanju knjigu možete potražiti na linku: Walden

Facebook komentari

komentara