Sejšelski otoci rasuti su uz istočnu obalu Afrike iznad Madagaskara u Indijskom oceanu, a tvore ih 115 granitnih i koraljnih otoka od kojih je naseljeno trideset i tri. Od 18. stoljeća poznati su pod geslom Odasvud tisuću milja. Pojedini otoci međusobno su udaljeni 300-400 kilometara, a od obale afričkog kontinenta udaljeni su oko 1600 kilometara. Ovaj granitni arhipelag predstavlja najudaljeniji i najljepši dio zemaljske kugle koji se smatra zaboravljenim kutkom planete.

SejšeliFotografija: Jerzy Strzelecki

Srce arhipelaga čine najveći otoci Mahé, Praslin i La Digue, te ustvari predstavljaju mikrokontinente. Turizam i ribarstvo su najvažnije gospodarske grane uz nastojanja posljednjih godina razvijanja poljoprivredne djelatnosti. Najviši vrh Sejšela nalazi se na najnaseljenijem otoku Mahé,  Morne Seychellois i visok  je 905 metara nadmorske visine. 

Gusari su dobro poznavali Sejšelske otoke, oni su autori prvih preciznijih karata tog udaljenog otočja. Stotinjak godina bili su jedini i neograničeni gospodari ovog područja zemaljskog raja. Na njima se nalazilo obilje svježih namirnica, pitke vode i dobra drva za popravak gusarskih brodova. Na nepristupačnim mjestima skrivali su svoj plijen: dijamantne ogrlice, gomile zlatnika i zlatnih poluga. Smatra se da je najveće gusarsko blago tamo sakrio gusar Oliver Le Vasseur, poznat pod imenom La Busce ( Mamlaz).

SejšeliFotografija: Svein-Magne Tunli

La Busce je bio jedan od rijetkih gusara intelektualaca, a 1716. godine postao je kapetan francuskog naoružanog trgovačkog jedrenjaka te se odmetnuo u gusare. Nakon dugog niza godina La Busca su uhvatili i osudili na vješala, a njegovo blago nije nikada pronađeno. Stoga su Sejšelski otoci ostali privlačni pustolovima do današnjeg dana.

Sejšeli - Victoria glavni gradFotografija glavnog grada Victoria: Esskay

Na Sejšelskim otocima ne postoji domorodačko stanovništvo. Arapski trgovci su bili prvi koji su ugledali tada nenaseljene Sejšele, a prvi Europljani koji su stupili na ove otoke bili su Portugalci 1505. godine. Francuzi su preuzeli kontrolu nad otocima 1756. godine i nazvali ih Sejšeli po tadašnjem francuskom ministru financija Jean Moreau de Sechellesu. Britanci su preuzeli kontrolu nad otocima 1814. godine. Od 1976.godine Sejšeli su nezavisna država i članica Commonwealtha i Frankofonije.

Sejšeli lokacija:

Izdvojena fotografija: Tobias

Facebook komentari

komentara