Home Zanimljivosti Vijadukt Glenfinnan

Vijadukt Glenfinnan

241 -
Vijadukt Glenfinnan

Vijadukt Glenfinnan željeznički je vijadukt na ruti West Highland Line u Škotskoj, na dijelu između Fort Williama i Mallaiga . Izgrađen je između srpnja, 1897. i listopada, 1898. godine i jedan je od najvažnijih objekata željezničke pruge koja je otvorena i puštena u promet 14. travnja, 1901. godine. Troškovi izgradnje vijadukta Glenfinnan iznosili su 18904 funte sterlinga.

Vijadukt Glenfinnan

Struktura vijadukta duljine 380 metara sastoji se od 21 potpornog kamenog stupa čija se visina uzdiže do 30 metara. Vijadukt Glenfinnan predstavlja pionirsko tehničko dostignuće svoga doba kao jedan od prvih velikih tamponiranih betonskih mostova ikada. Stoga je graditelj Robert McAlpine kasnije pored viteškog nadimaka dobio i nadimak “Betonski Bob”.

Vijadukt Glenfinnan

Ruta West Highland Line je nekada bila važna za lokalnu ribarsku industriju. Danas se u putničkom prometu vozi isključivo 142 dizel motornim vagonima, dok se teretni promet više ne odvija.

Vijadukt je danas vrlo poznat po specijalnim turističkim vožnjama vlakom ” The Jacobite ” koji u ljetnim mjesecima putuje parnim lokomotivama.

Vijadukt Glenfinnan

Vijadukt Glenfinnan proslavio se u mnogim filmovima i televizijskim serijama kao što su Charlie & Louise – Dvostruku loto , Ljubav Charlotte Grey , Monarh Glena, te u filmovima o Harryju Potteru (Harry Potter i Komora tajne , Harry Potter i Zatvorenici iz Azkabana , Harry Potter i vatreni pehar gdje svaki Hogwarts Express prolazi ovim vijaduktom).

Facebook komentari

komentara