Postoji mjesto na svijetu koje nalikuje ulazu u pakao, priroda je taj ulaz smjestila u Turkmenistanu kraj grada Darvaza. Lokalno stanovništvo je taj prirodni fenomen nazvalo Vrata pakla.

Naime, podzemnu pećinu su prije 40-ak godina slučajno otkrili geolozi koji su tragali za plinom u regiji koja je istim bogata. Pećina je jako velika pa se je tijekom bušenja radi potrage za plinom odronio ogroman dio ploče oko nje, a propao je i cijeli geološki kamp i oprema koju su geolozi donijeli, pukom srećom nitko nije stradao.

Plin za kojim su geolozi tragali je ispunjavao cijeli ulaz, a naravno i samu pećinu, stoga su geolozi zaključili kako se nije pametno spuštati u nju. Da bi spriječili toksičnost plina koji je istjecao geolozi su plin koji je dolazio iz pećine jednostavno zapalili.

Od tada pa sve do danas pećina i dalje gori. Nitko ne zna koliko je milijardi kubičnih metara plina dosad izgorjelo, niti kada će plin prestati izgarati. Promjer ulaza je otprilike 70 metara, dok je dubina oko 20 metara, a plin izlazi kroz mnogobrojne pukotine.

U nastavku interaktivna karta lokacije – Vrata Pakla

Video Vrata pakla
https://www.youtube.com/watch?v=iq8F7DFjpDk

Izdvojena fotografija: Tormod Sandtorv 

Facebook komentari

komentara