Sedam Rila jezera (Sedemte riški ezera ili Sedemte rilski ezera) su skupina ledenih jezera, smještena u sjeverozapadnoj Rili u Bugarskoj. Sedam Rila jezera su najposjećenija skupina jezera u Bugarskoj. Jezera se nalaze između 2.100 -2.500 metara nadmorske visine.

Sedam jezera Rila Bugarska

Planina Rila prostire se na površini od 2 629 km², a na površini od 81 000 hektara prostire se Nacionalni park Rila. Sedam jezera predstavljaju turističku atrakciju u Bugarskoj zbog svog prirodnog okoliša. Jezera su smještena jedan iznad drugoga i povezana su malim potocima, koji tvore sićušne slapove i kaskade.

Sedam jezera Rila Bugarska

Svako jezero nosi ime povezano s njegovom najkarakterističnijom značajkom. Najviša se zove Salzata (“Suza”) zbog svojih čistih voda koje omogućuju vidljivost u dubini. Sljedeći u visini nosi ime Okoto (“Oko”) nakon gotovo savršeno ovalnog oblika. Okoto je najdublje kraško jezero u Bugarskoj, dubine 37,5 metara. Babreka je jezero s najstrmijim obalama cijele skupine. Bliznaka je najveća po površini. Trilistnika ima nepravilan oblik i niske obale. Najpliće je jezero Ribnoto Ezero, a najniže je Dolnoto Ezero (Donje jezero), gdje se vode koje teku iz ostalih jezera okupljaju u rijeku Dherman.

Sedam jezera Rila Bugarska

Jezera se obično zamrznu tijekom listopada, a najčešće se prije lipnja ne ostope. Ledeni pokrivač može doseći i do 2 metra.

Sedam jezera Rila Bugarska

Najpogodnije vrijeme za posjet jezerima je tijekom ljeta, u mjesecu srpnju i kolovozu, kada je temperatura iznad 10 stupnjeva Celzija, te kada je rizik od iznenadnih vremenskih nepogodnih promjena najniži. Tijekom cijele godine vremenski uvjeti mogu biti vrlo nepovoljni.

Sedam jezera Rila Bugarska

Turistički smještaj u blizini jezera je koliba na sjeveroistočnoj obali Ribnotog Ezera, koje je smješteno na nadmorskoj visini od 2 196 metara.

Sedam jezera Rila BugarskaRilska planina je geološki sastavljena od granitnih i gnajsnih metamorfnih stijena i paleozoiskih škriljaca starog oko 250 000 000 godina. Njen alpski reljef formiran je za pleistocentske glacijacije, tako da Rila imaju ukupno preko 150 ledenjačkih jezera.

Sedam jezera Rila Bugarska

Padine Rile su izvor najvećih bugarskih rijeka: Marice, Iskara, Strume, Meste i Rilske reke. Rilska planina ima bogat šumski pokrov, koji se prostire do nadmorske visine od 2 100 metara. Doline su plodne i obrađene poljoprivrednim usjevima. Planina je stanište brojnih divljih životinja – medvjeda, divljih svinja, risova, koza, vukova, jelena, sokola i orlova.

Sedam jezera Rila Bugarska

Autor fotografija: Pavel Ivanov

Planina je bogata mineralima i termalnim izvorima, gdje se vadi olovo i cink. Najtopliji termalni izvor od 102°C koristi se za termalno kupalište Sapareva Banja (blizu Ćustendila).

Na zapadnim obroncima planine nalazi se poznati Rilski manastir iz 10. stoljeća, a na južnim padinama planine nalaze se poznati bugarski skijaški centri Bansko i Razlog.

Sedam jezera Rila Bugarska

Interaktivna karta:

Facebook komentari

komentara