Kada je Walter Parry Haskett Smith stigao u Westdale Head nije se namjeravao penjati po planinskim vrhovima. Bilo je to 1881. godine, kada je u Velikoj Britaniji penjanje bilo još u povojima. No, njegov boravak u Westdale Headu predstavlja početak razvoja britanskog slobodnog penjanja zbog čega ga često veže titula  Father of Rock Climbing.

Westdale Head predstavlja omiljenu bazu planinara i penjača. Iznenadni naleti vjetra penjanje po ovim stijenama čine izuzetno opasnim, a količine godišnjih padalina dosežu 3 000 mm što je i za Englesku klimu puno previše kiše. Nekoliko penjača koji su na ovim stijenama izgubili živote pokopano je na ovdašnjem groblju. Tu se nalazi jedna od najmanjih seoskih crkvi, a na jednom od njena tri prozora ispisane su riječi: “Podići ću pogled ka brdima.”

Walter se kao student zaljubio u ove stijene dok se sa iskusnim planinarom F. H. Bowringom probijao kroz anfiteatar stijena koje okružuju West Water. Neumoljiva veličanstvenost prirode jedinstvene ljepote nije ga ostavila ravnodušnim pa je godinama koje su uslijedile često odlazio u Westdale Head penjući sve teže smjerove, a svoje uspone zabilježio je u knjizi za posjetitelje iznajmljene kuće.

Godine 1886. popeo se na Great Gable do baze kamenog stupa Napes Needle u svojim cipelama sa čavlima što je u ono doba i sa ondašnjom opremom predstavljalo doista izrazito riskantan i zahtjevan potez. Svoje sporo uspinjanje pukotinom u stijeni opisao je kao “prilično napet postupak” gdje se osjećao “malen poput miša koji se penje na miljokaz”. No, popevši se na veliki kamen koji stoji na vrhu stupa učvrstio je položaj britanskog penjanja po stijenama što je ohrabrilo druge penjače da se upuste u slične izazove i pothvate.

Walter Parry Haskett Smith (28. kolovoza 1859. – 11. ožujka 1946.) ponovio je ovaj pothvat 50 godina kasnije u dobi od 76 godina pred 300 prisutnih penjača.

Izdvojena fotografija: www.ote.dsl.pipex.com

 

Facebook komentari

komentara