U samom srcu kalifornijskog gorja Sierra Nevade, na relativno malenom prostoru očaravajuće divljine smjestilo se nekoliko najviših slapova u Sjevernoj Americi. Slapovi Yosemite obrušavaju se u tri divovska skoka sa 740 metara visoke granitne stijene. 

Naslovna fotografija prikazuje grimiznu, granitnu stijenu Half Dome, u prijevodu Polukupolu koju su oblikovali ledenjaci ledenog doba. Ova stijena uzdiže se na suprotnoj strani doline nasuprot El Capitana, s jedne strane je okrugla poput kupole dok s druge ima okomiti zid visok oko 670 metara.

Riječ Yosemite nastala je od indijanske riječi koja u prijevodu označava grizlija. Ovo područje je bilo indijansko obitavalište do 1851. godine, a grizli je bio totem njihovog plemena. No, tada su se pojavili kalifornijski dobrovoljci u konjičkoj postrojbi, proganjajući skupine indijanskih ratnika nabasali su na ovaj, do tada  nepoznati svijet bijelom čovjeku, svijet grandioznih stijena i slapova. Kada su krenule kolati priče o čudesnoj ljepoti Yosemite znatiželjni turisti su nahrupili sa svih strana u ovo neistraženo područje.

Yosemite

1890. godine, najviše zahvaljujući škotskom prirodoslovcu Johnu Muiru, koji se neumorno zalagao za zaštitu ovog područja, Yosemite je napokon zaštićen i proglašen Nacionalnim parkom. 

John Muir, istinski zaljubljenik u Yosemite, ujedno je bio osnivač i predsjednik Kluba Sierra, koji je osnovan 1892. godine sa ciljem očuvanja netaknute prirode i okupljanja ljubitelja prirode uz edukaciju ljudske svijesti o odgovornom ponašanju u njoj. Tajnik Kluba Sierra, Will Colby predvodio je prvu organiziranu ekpediciju od 96 ljudi dolinom Yosemite 1901. godine. Bio je to trotjedni izlet, toliko uspješan da se nastavljao organizirati svake sljedeće godine. U predjelu Toulomne Meadows podignuto je stalno logorište koje je predstavljalo bazu za odlaske u istraživanja, planinarenja i ribolov. Pišući o tom izletu u biltenu Kluba Sierra, Ella M. Sexton je izjavila:

“Nužno je nositi mušku odjeću. Bilo kakva suknja učinila bi probijanje kroz grmlje posve beznadnim.”

Yosemite

Tako je Nacionalni park Yosemite postao popularno odredište za ljubitelje prirode, a turističke agencije su to prepoznale i iskoristile. Danas ga posjećuje 2-3 milijuna posjetitelja godišnje.

El Capitan, u prijevodu Poglavica ili Šef stola, moćno se uzdiže nad dolinom Yosemite iznad blagih šumovitih obala rijeke Merced. Ovaj atraktivan granitni monolit predstavlja pravu  poslasticu za alpiniste i penjače protežući se okomito od svoje baze oko 900 metara uvis, nebu pod oblake. Među alpinistima i BASE-skakačima uvriježen je popularan nadimak El Cap. Penjanje po okomitoj stijeni ima dva glavna lica sa mnogo zahtjevnih smjerova, a najpoznatiji među njima su The Nose,  Iron Hawk i Sea of ​​Dreams Do vrha El Capa može se stići i pješačkom stazom iz  Yosemite Valley.

The Nose danas se može ispenjati prosječno za 4-5 dana, a stopa uspješnosti iznosi oko 60 % pokušaja. No, prvi uspon na The Nose 1958. godine trajao je 47 dana, a ispenjali su ga Warren Harding,  Wayne Merry i George Whitmore ekspedicijskom taktikom opsade koristeći fiksnu užad i utvrđivanje logora.  

Drugi uspon ispenjali su 1960. godine Royal Robbins, Joe Fitschen, Chuck Pratt i Tom Frost probijajući se ka vrhu u sedam dana, u prvom neprekidnom usponu bez taktike opsade. Prvi samostalni uspon na The Nose ispenjao je Tom Bauman 1969. godine dok su prvi uspon u samo jednom danu ostvarili John Long, Jim Bridwell i Billy Westbay 1975. godine. 

BASE-skakači i službe Nacionalnog parka Yosemite vode dugotrajne borbe po sudovima oko El Capitana zbog izdavanja dozvola za BASE skokove koji su rezultirali mnogim teškim ozljedama i smrtnim slučajevima. 

El Capitan

Najveći sisavac Nacionalnog parka Yosemite je mrki medvjed. Hrani se uglavnom noću pupovima, mladim izdancima, bobicama, lješnjacima, medom i ribom. Grizlija više nema u Parku. Ovdje žive i jeleni mazgari, nazvani tako zbog svojih dugih ušiju.

Bujna vegetacija u proljeće gori paletom crvenih i žutih tonova, a među raznim vrstama drveća, hrasta, cedra i žutog bora ističu se najveća živuća stabla na svijetu – divovske sekvoje. Doline i obronci prekriveni su u proljeće tisućama raznovrsnih divljih cvijetova. 

El Cap- Yosemite

“Ni jedan hram koji je sagradila ljudska ruka ne može se usporediti s Yosemiteom… Svaki kamen ovih planina kao da zrači životom… kao da je u ovome planinskome domu Priroda sabrala svoja najprobranija blaga.”

John Muir

Interaktivna karta:

Facebook komentari

komentara