Yellowstone – najstariji Nacionalni park na svijetu utemeljen je 01. ožujka, 1872. godine, te se proteže na površini od 8.987 kilometara kvadratnih u SAD-u. U ne tako davnoj prošlosti raspredale su se priče o čudesnoj zemlji na zapadu, gdje se uzdižu uzavreli vodoskoci visoko iznad krošanja drveća dok tlo podrhtava od grmljavine, te ključalim jezerima neobično intenzivnih boja među planinama od stakla i sumpora. Bajkoviti prizori nevjerojatne ljepote nisu plod mašte.

Poznat je po gejzirima, termalnim izvorima, vapnenačkim stijenama i divljim životinjama, Yellowstone nosi naziv po istoimenoj rijeci koja snažno protječe kroz stijene velikog kanjona boje čistog zlata.  Nigdje na svijetu nema toliko snažnih gejzira i toliko mnogo vrućih izvora kao na ovom području. Granični traperi preveli su indijanski naziv Henihco’oo’.  Jezero Yellowstone je duboko 122 metara, a njegova obala dugačka je oko 177 kilometara.

Old Faithful

Pojava gejzira ovisi o poklapanju obilnih zaliha vode, snažnog izvora topline i strukture stijene koja djeluje poput prirodnog vodopada. Yelowstone ima oko 10 000 termalnih pojava. Procjenjuje se da ima  oko 200-250 aktivnih gejzira  u području Nacionalnog parka Yellowstone. 

Živopisna raznolikost tih aktivnih gejzira privlačna je posjetiteljima iz cijelog svijeta. Gejzir Old Faithful izbacuje fascinantne vodne stupove oko 60 metara uvis, u pravilnim vremenskim razmacima (oko sat i pol) što ga čini predvidljivim i privlačnim za posjetitelje. Gejzir Steamboat je najviši gejzir na svijetu sa dvostruko višim erupcijama vodenih stupova od Old Faithfula koje izbacuje u vrlo nepravilnim intervalima. Njegova nepredvidivost varira u vremenskim razmacima od četiri dana do četiri godine. Gejzir Riverside izbacuje luk vrele vode preko rijeke Firehole, a gejzir Grotto izvire iz bijele spilje od vapnenca.

Osim gejzira, tu su bazeni uzavrela mulja, vrući izvori, mlazovi sumporne pare koji izlaze iz dimnjaka – fumarola. Intenzitet smragdnih i tirkiznih boja uzrokuju jedinstvene kolonije algi koje su se adaptirale životu na vrelištima. 

Yellowstone

Klif od opsidijana ili  Obsidian Cliff sastoji se od vulkanskog stakla što vjerodostojno potvrđuje staru priču o neobičnoj staklenoj planini. Šošoni su koristili ovo vulkansko staklo za izradu vrhova svojih strijela.

I dan danas područje je bogato bizonima, koji naročito u zimskim mjesecima u krdima tragaju za pašnjacima. Naime, zbog vrućih izvora ovdje se rijeke ne zaleđuju iako prosječna visina područja prelazi 2 400 metara nadmorske visine. Osim bizona, na području Yellowstona žive antilope, mufloni, jeleni, losovi, vukovi, kojoti, medvjedi i druga divljač. U Yellowstonu su zaštićene sve vrste riba i ribolov nije dozvoljen.

Terasa Minerva sačinjena je od prirodnih kupki kalcita koje se nižu jedna za drugom zaogrnute parom. Rijeka Yellowstone pronašla je svoj put do jezera izdubivši današnji Grand Canyon oblikujući mnoštvo veličanstvenih slapova.

Nevjerojatna priča o okamenjenom drveću također je istinita, pa se na grebenu Specimen Ridge i danas mogu prepoznati hrastovi, platane i magnolije koje su davne erupcije prekrile slojem vulkanskog pepela čime se spriječio dotok kisika i zaštitio stabla od izgaranja. Vremenom su minerali iz stijena oblikovali pokrov čineći njihove replike u kamenu. Priroda je čudesna!

Yellowstone

Interaktivna karta:

Facebook komentari

komentara