Jezero Loch Ness se nalazi u Škotskom visočju, na putu između Invernessa i otoka Sky, koje je povezano s južnim krajem rijeke Oich, a Kaledonijskim kanalom i s jezerom Loch Oich. Jezerska voda je izuzetno neprozirna, zbog velike količine treseta u okolnom zemljištu.

Loch Ness je, s 56,4 km2, drugo po veličini škotsko jezero, iza Loch Lomonda, a zapreminom je najveće, zbog svoje relativno velike dubine. Najdublja točka je na 230 m, a jezero sadrži više slatke vode nego sva jezera u Engleskoj i Walesu zajedno.

U blizini jezera mnogim posjetiocima privlači pažnju Urquhart Castle. Ruine dvorca obavijene legendama i mitovima, ali i herojskom borbom klana McDonald u borbama za neovisnost Škotske. U neko doba 17. stoljeća dvorac je ostao bez krova te od tada polako propada. Kada vlasnici više nisu znali što bi s njim, poklonili su ga državi na brigu. Od dvorca se pruža prekrasan pogled na jezero i upravo je ovo mjesto s kojeg je u više navrata viđeno čudovište Nessie.

Loch Ness

Popularna Nessie je pažnju svjetske javnosti stekla 1933. godine kada je i snimljena. Nakon toga su se sve češće javljali očevici koji su vidjeli ili uslikali trag na vodi koji se brzo kretao ili snažan rep koji se brzo micao iznad vode. Neki su čak prijavili da Nessie ima rogove. 1934. godine ginekolog iz Londona uspio je uslikati prilično dobru fotografiju glave i vrata čudovišta. 1951. godine uslikane su tri grbe na Nessinim leđima. 

Nessie

Među onima koji vjeruju da čudovište doista postoji kruži mišljenje da se radi o nekoj vrsti plesiosaurusa, morskog reptila koji je živio u vrijeme dinosaura. 

Nakon otkrića i puno govora o Nessie, mnogi filmovi su snimani na području jezera s glavnom tematikom te nemani.
(1934. The Secret of Loch, 1981. The Loch Ness Horror, 1996. Loch Ness , 2002. Beneath Loch Ness, 2007. The waterhorse: Legend of the Deep (Čudovište iz vode) , 2008. The Secret of Loch Ness )

Loch Ness

Vjerovali u čudovišta ili ne, prekrasno jezero Loch Ness, šarmantna mala sela na njegovoj obali, kao i kilometarske šetnice oko jezera nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Stoga se potrudite malo pomaknuti pogled s površine jezera i promotriti prirodu koja ga okružuje.

Škotska je uistinu prekrasna zemlja!

Interaktivna karta:

Facebook komentari

komentara