Balinjerada u Puli, eto i to smo dočekali. Mnoštvo generacija od 30 godine života pa na gore će se rado sjetiti što je to karić ili karet, jednostavno vozilo koje su djeca radila sama ili uz malu pomoć roditelja ili iskusnijih prijatelja, ravna daska duljine od cca 65 centimetara pa do najviše jednog metra, a širine od 40 centimetara po do 60 centimetara, potrebna su također 3 kuglična ležaja ili popularno nazvani balinjere, od kuda i dolazi naziv ovog simpatičnog “sporta”.

Na zadnji dio daske se postavlja osovina s dva fiksna kuglična ležaja, a s prednje strane postavlja se jedan kuglični ležaj koji je spojen s upravljačem koji od uratka do uratka najviše nalikuje na volan od bicikle.

Postoji mnoštvo gradova i manjih mjesta koji organiziraju utrke karića popularno zvanih balinjerada, a prva zvanična će se ove godine održati i u Puli, dana 11. veljače, lokacija Veli Vrh, Partizanski put. (prometnica će za promet biti zatvorena od 09.00 sati pa do 14.00 sati u smjeru od Velog Vrha prema rivi.

Prijave za Balinjeradu u Puli traju do dana utrke, a vjerojatno i na sam dan prije početka iste, utrka će se odvijati s početkom od 09.00 sati pa do 13.00 sati.

Svi ste pozvani na nesvakidašnji događaj!

 

 

Facebook komentari

komentara