Dugovječnost

Dug život je česta i privlačna tema kao da se ne podrazumijeva samo po sebi da ćemo prije ili kasnije umrijeti. Kvaliteta i vrijednost naših života čini se sasvim sporednim pitanjem. Jesmo li iza sebe ostavili kakav trag, jesmo li dovoljno naučili, jesmo li učinili nešto istinski dobro ili smo obitavali bez smisla i svrhe? No, to su pitanja za neku drugu temu. Evo nekoliko zanimljivih rekorda iz životinjskog carstava.

Papagaji se ubrajaju u najdugovječnije životinje, pa često nadžive i svoje vlasnike. Veliki žutokukmasti kakadu  iz jednog engleskog privatnog zoološkog vrta upisan je kao apsolutni rekorder doživjevši 120 godina. Krokodili mogu doživjeti gotovo 100 godina, ali uglavnom u zoološkim vrtovima uz dobru njegu i prehranu. U divljini ugibaju puno ranije. Afrički slonovi na slobodi mogu doživjeti 70 godina, te se njihova dugovječnost često provlači kroz mitove i legende. Nilski konji i nosorozi mogu doživjeti dob od 50 godina. Čimpanze  prosječno žive oko 50, a orangutani oko 40 godina.

Među rakovima najduže žive europski jastog. On može doživjeti dob od 45 godina. Morske anemone dosegnu starosnu dob i do 90 godina, isto kao i slatkovodne školjke bisernice, koje mogu narasti do 15 centimetara. Među morskim školjkama koje žive znatno kraće, rekorder je školjka iz porodice Veneridae  te može doživjeti 50 godina. Najdugovječniji bodljikaši su morske zvijezde, a dosegnu starosnu dob od 20 godina. Europska jegulja može doživjeti 90 godina pa spada u najdugovječnije ribe. Jesetre, listovi, a ponekad i štuke mogu živjeti do 50 godina. Među kukcima najdugovječniji su termiti. Oni mogu živjeti punih 60 godina.

Među domaćim životinjama najdublju starost mogu doživjeti konji, a njihov životni vijek je oko 30 godina. Pastuh Old Billy iz Teksasa uginuo je 1882. godine u dobi od 62 godine što ga je svrstalo među aposlutne rekordere među konjima. Najstarija krava doživjela je 39 godina. Pas rijetko nadmaši dob od 15 godina, ali jedan mađarski ovčar živio je punih 34 godine.

Divlje patke žive  najviše godinu dana, u Velikoj Britaniji rijetko dožive dob od 10 mjeseci od nemilosrdnih lovaca. Šumski miševi su sisavci sa najkraćim životnim vijekom do 10 mjeseci.

Ipak, najkraće živi kukac koji se naziva jednodnevna mušica, a ustvari živi tek oko 5 sati. U stadiju ličinke može živjeti i do nekoliko mjeseci. No usprkos tome, njihova prisutnost na Zemlji duga je više od 350 milijuna godina.

Kada je riječ o bakterijama, u Sibiru su pronađene i ispitane žive bakterije čija starost se procjenjuje na oko 500 milijuna godina, uslijed mjerenja raspada radioaktivnih tvari u tijelima drevnih živih bića.

Među ljudima po dugovječnosti se ističu pripadnici plemena Hunza koji žive na samoj granici Pakistana i Indije. Prosječno žive 100 godina, a nerijetko dožive dob od 120 godina. Mladoliki, vedri i živahni ne podliježu bolestima modernog svijeta. Puno se kreću, jedu vrlo malo, ono što sami uzgoje, a jedna od glavnih namirnica u prehrani im je marelica. Hunzi za sebe tvrde da su potomci Aleksandra velikog i njegove vojske.

Facebook komentari

komentara

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.