Ljubav je veličanstvena katastrofa: znati da se zaliječeš u zid i svejedno ubrzavati; srljati u propast s osmijehom na usnama; radoznalo čekati trenutak kad će se stvar usrati. Ljubav je jedino programirano razočaranje, jedina predvidiva nesreća koja se traži repete“. 

Riječi su to iz romana “Ljubav traje tri godine” u originalu „L’amour dure trois ans“, Frédérica Beigbedera, jednog od najpoznatijih suvremenih francuskih pisaca. 

Nakon uspješnih romana «129,90 kn» i «Windows on the World», u romanu «Ljubav traje tri godine», Frédéric Beigbeder će vas iznova nasmijati s još jednom parodijom na životnu svakodnevnicu. Intrigantna tema, intrigantnog naslova ispod kojeg se krije realna životna priča.

“Evo kako to ide: imaš 20 godina, mrvicu se ludiraš, a kad se probudiš, imaš ih 30. Gotovo je: nikad više tvoja dob neće počinjati sa 2. Moraš se pomiriti s tim da imaš deset godina više nego prije deset godina, i deset kila više nego prošle godine. Koliko ti godina ostaje? 10 ? 20 ? 30 ?
Prosječni životni vijek daje ti ih još 42 ako si muškarac, 50 ako si žena. Ali on ne računa s bolešću, kosom koja opada, senilnošću, mrljama na rukama.
Nitko si ne postavlja ovakva pitanja: Jesmo li ga dovoljno iskoristili? Jesmo li trebali živjeti drukčije? Jesmo li s pravom osobom, na pravom mjestu? Što nam nudi ovaj svijet? Od rođenja do smrti životi su nam priključeni na automatsko pilotiranje, i treba nadljudske hrabrosti da im promijeniš kurs…”

Knjiga

 

Frédéric Beigbeder (1965.) rodio se u otmjenom predgrađu Pariza u dobrostojećoj građanskoj obitelji. Radio je kao kreativac u reklamnim agencijama. 1990. godine objavljuje svoj prvi roman „Mémoires d`un jeune homme derangé“ u kojem se kao glavni lik pojavljuje Marc Marronier, autorov alter ego kojeg će u „129,90 kn“ ipak ubiti. Hit sezone „129,90 kn“ u originalu „99 F“ prodan je u 350.000 primjeraka te konvertiran u 21 valutu. Još uvijek je jedna od najprodavanijih knjiga u Francuskoj.

Ono što je fantastično kod života, to je da on teče dalje…

Facebook komentari

komentara