Dvigrad se smjestio iznad Limske drage na 150-175 metara nadmorske visine. U ranom srednjem vijeku postojala su dva Kaštela. Parentino i  Moncastelo pod zajedničkim nazivnikom u prošlosti su bili poznati kao Duo Castra, Due Castelli i Dvegrad. Dok se Parentinu  gubi svaki trag, Moncastelo se nastavlja razvijati pod dotadašnjim zajedničkim imenom Dvigrad.

Dvigrad je stari srednjovjekovni grad izuzetno burne povijesti kroz koju je uporno uspješno odolijevao mnogim okrutnim ratovima i bespoštednim opakim epidemijama malarije i kuge, da bi ga stanovništvo napustilo oko 1630. godine preselivši se u obližnji Kanfanar. Kanfanar je i danas blisko povezan sa Dvigradom i njegovom prošlošću, a znatiželjni gosti rado posjećuju i obilaze očuvane zidine srednjovjekovne gradske strukture.

Nekada je ovdje bilo dvjestotinjak kuća opasanih zaštitnim zidinama. Kroz nekadašnje uličice, pored branič-kule i pročelja nekadašnjih kuća prošetali smo do centralnog trga, uz koji je smještena ranokršćanska crkva Svete Sofije, sa podnim grobnicama, apsidama i ornamentima. Skrivene gustim raslinjem, naokolo počivaju zidine nekadašnjih kuća, a ispod Dvigrada, u Limskoj dragi danas se nalazi maleno groblje. Za Dvigrad se vežu i mnoge zanimljive legende.

Stanovnike Dvigrada nazivalo se Dvegrajcima, tako bar kaže Istarski razvod. Dvegrajci postoje i danas u Kanfanaru, a to su članovi Udruge za očuvanje i promociju kulturnog i prirodnog nasljeđa.

U Dvigradu se povremeno organiziraju događanja, koncerti i festivali ambijentalno prigodnih tematika. Dvigrad je svakako dobar povod za nedjeljni izlet i u onim danima kada nema dodatnih sadržaja, a do obližnjeg Kanfanara može se doći i vlakom.

Šetnja Dvigradom dočarava slike i zvukove nekadašnjeg gradskog života, dok stare zidine neumorno prkoseći odolijevaju vremenu.

 

Facebook komentari

komentara