Grad Heidelberg predstavlja jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Njemačkoj. Šarmantan gradić smjestio se u dolini rijeke Neckar u jugozapadnoj Njemačkoj. Heidelberg i danas odiše baroknim šarmom uskih uličica starog dijela grada, a vrhunac obilaska Heidelberga predstavlja posjet prekrasnom dvorcu.

Na južnoj obali rijeke Neckar leži stari centar Heidelberga dok nad njim dominiraju ruševine dvorca Heidelberg. Dvorac Heidelberg leži na šumovitom brežuljku oko osamdeset metara iznad rijeke. Gradnja dvorca započeta je u 13. stoljeću, te se nastavljala sve do 16. stoljeća da bi na kraju veći dio dvorca bio uništen ili oštećen u ratovima i požarima tijekom 17. i 18. stoljeća.

Danas se u dijelu Heidelberg dvorca održavaju razna događanja i festivali. Zbog posebnog ambijenta kojim odiše, brojni posjetitelji odluče izreći sudbonosno “DA” upravo u njegovoj kapeli. U dvorcu danas postoje organizirani turistički obilasci na njemačkom i engleskom jeziku. Dvorac je okružen prekrasnim vrtovima i parkovima. Do njega se iz starog grada može doći brdskom žičarom koja ide s trga Kornmarkt u gradu ka vrhu brda Königstuhl.

Fotografije: Nina Radola

Kada je palaču pokušao da rekonstruira princ Karl Teodor, koji je stolovao u Schwetzingenu, u toku rekonstrukcije 1764. godine naišla je snažna oluja i od udara groma zapalila se i izgorjela gotovo cijela konstrukcija. Rekonstrukcija je propala, a palača prepuštena propadanju. Kasnije se koristila kao izvor kamena za gradnju. Od njenog kamena napravljene su mnoge kuće u Heidelbergu, što je zaustavio grof Karlo de Graimberg 1800. godine koji je po svaku cijenu nastojao da očuva hajdelberšku palaču.

Premda je njena unutrašnjost bila u gotičkom stilu, nakon 1934. godine dodana je kraljevska dvorana.
Danas se kraljevska dvorana koristi za razne festivale, gozbe, balove i pozorišne predstave. Tijekom festivala u dvorcu Heidelberg tijekom ljeta svake godine dvorište dvorca postaje mjesto gdje se održavaju brojni muzički koncerti, opere i mjuzikli u izvedbi Orkestra grada Heidelberga.

 

Dvorac je okružen parkovima, kuda je nekad šetao čuveni pjesnik Johann Wolfgang von Goethe.

 

Facebook komentari

komentara